Verhalen van een werkende moeder
TOP
Producten

“Zijn reviews echt eerlijk?”

Mijn trouwe lezers weten, dat op zaterdagavond ik altijd een artikel schrijf over een bepaald product. Heel soms verschijnt er ook eentje doordeweeks, maar over het algemeen wil dit voorlopig op zaterdagavond houden. Jullie weten inmiddels ook, dat ik zo nu en dan producten thuis gestuurd krijg (dit meld ik ook immers) om te uit proberen en er vervolgens over te schrijven. Maar hoe weten jullie nu of ik echt meen wat ik schrijf? Deze vraag was voor mij de reden om vandaag iets meer op het reviewen in te gaan.

Naarmate mijn bereik groeit beginnen bedrijven me op te merken. Op zich geen probleem, want dan zou meer producten voor mij en ook jullie kunnen betekenen. Ik kan wel zeggen, dat ik het alleen voor mijn lezers doe, maar eerlijk is eerlijk, ook ík vind het fijn spulletjes gratis te krijgen. Afgelopen week werd ik benaderd door een bedrijf met het verzoek een artikel te schrijven over hun product en daar zou dan een kleine vergoeding tegenover staan. Mijn eerste reactie was, dat ik erg blij was dat een bedrijf mij wilde betalen om iets over hun product te zeggen. Helaas zou mijn review gebaseerd worden op plaatjes. Ik zou dus minimaal 400 woorden op papier moeten zetten, inclusief linkjes, over iets wat ik niet ken of gevoeld of gezien heb. Eerlijkheidshalve, ik heb getwijfeld. Wellicht dat als er een substantieel bedrag was geboden ik wel overstag was gegaan. Nu achteraf ben ik blij, dat dit niet het geval was en ik mezelf niet “verkocht” heb. Het is toch raar eigenlijk, dat bloggers benaderd worden om dus gewoon reclame te maken zonder dat daar een substantiële vergoeding tegenover staat of conform de reclame code gehandeld worden. Er zijn tal van bedrijven, die gewoon voor een prikkie willen profiteren van goedlopende blogs . Gelukkig trappen de bloggers daar niet (meer) in!

Dus ja, ook ik kan nog steeds vol trots zeggen dat ik alleen een goede review plaats als ik er echt achter sta en het product daadwerkelijk heb mogen proberen of aanschouwen (en dan niet van een plaatje). Over de producten waar ik niet positief over ben schrijf ik geen artikel. Helaas zijn er online genoeg reviews te vinden, die niet waarheidsgetrouw zijn. Het geeft maar weer aan, dat je altijd zelf nog moet blijven nadenken en niet zomaar een ander op diens (geschreven) woord moet geloven.

Facebook Comments

«

»

8 COMMENTS
 • Lisette

  4 jaar ago

  Ik denk dat je sowieso heel goed moet opletten wat je reviewed. Als jij make-up reviewed en er staat ineens een verhaal over pindakaas op je blog… das raar.

  Sowieso zijn advertorials geloofwaardiger met een kritische noot en/of veel feiten. Als je had uitonderhandeld had je hier misschien wat aan gehad. Misschien eerst het product ontvangen en daarna besluiten of je wil schrijven?

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Ze wilden geen product sturen.

 • Marguerita

  4 jaar ago

  Ik vraag alleen producten aan die me echt wat lijken, maar als er een kanttekening is wordt die – ondanks mijn enthousiasme – wel genoemd.

 • Frederique

  4 jaar ago

  Ok dus positief wordt geplaatst en negatief niet – maar is dat dan eerlijk? Ik hoor het namelijk vaker: positief wordt geplaatst en negatief niet.

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Op zich niet helemaal. Dat ben ik met je eens. Bij negatief laat ik het aan de producent over. Maar bij geen plaatsing dus ook geen publiciteit. Ik probeerde vooral duidelijk te maken, dat als de review positief is ik ook echt positief was en dus niet betaald ben of iets dergelijk om positief te reageren. Dus ja, wel eerlijk

   • Frederique

    4 jaar ago

    Ja dat begrijp ik wel: een eerlijke review is eerlijk positief. Ik had het overigens niet over jou specifiek maar de algemene strekking als het over reviews gaat bij bloggers. En als we het nog verder gaan bekijken, is het natuurlijk niet anders in tijdschriften of reisboeken etc…Op het moment dat er iets tegenover staat, zal dat toch iets van invloed hebben, hoe klein ook. Maar nee, dat ben ik wel met je eens, iemand zal niet liegen dat een product goed is terwijl het slecht is.

    • Miriam

     4 jaar ago

     AUTHOR

     Mag hopen van niet!

 • Linda

  4 jaar ago

  Ik vind het altijd wel lastig, heb nu een product liggen dat ik samen met een gastblogger aan het testen ben. We zijn niet de enige, ik kwam de review al op meerdere andere blogs tegen die variëren van positief tot lovend terwijl wij allebei onze twijfels hebben. Niet dat ik de andere dan niet geloof maar vraag me toch af of we iets fout doen. Bij een negatieve review overleg ik ook altijd met het bedrijf vind ik wel zo netjes, vaak zien ze dan zelf af van publiciteit.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • @milou_ligtenberg en haar kids gingen een dagje naar #legoworld in de #jaarbeursutrecht. Dit is haar verslag:
Wat een lekker vakantie dagje hebben we gehad. Vanochtend vroeg vertrokken richting de jaarbeurs in Utrecht om daar een dagje te vertoeven bij Legoworld. De kinderen (4 en 7) waren na ons bezoek vorig jaar, al helemaal enthousiast dat we weer gingen. De grote hallen, waar de mooiste beelden, voertuigen en overige creaties uitgestald waren, en de vele hoeken en tafels waar je vrij uit kan bouwen. Voor de kinderen super tof dat ze hun creativiteit al spelend ontwikkelen. Er is een boot gebouwd, enkele huizen en kastelen hebben ze gemaakt, en zelfs Olaf van Elsa werd in elkaar gelego’d. Buiten de vele Lego plekken, zijn er ook andere activiteiten, die te maken hebben met bepaalde Lego thema’s. Zoals bij de Lego city hoek waar je brandjes kan blussen. Bij Lego Disney kon je je verkleden als Elsa, staafjes vangen bij Olaf. In de Duplo hoek staat een theater waar er een aantal keer in een uur een minidisco voorbij komt, kun je je laten schminken en staat er een springkussen. We hebben onze ogen uitgekeken en hebben er heel wat uurtjes rond gelopen. Voor ons was het een topdag! Volgend jaar zijn wij vast weer van de partij!

Tot en met deze woensdag kan je zelf nog dit leuke event bezoeken!
 • Een impressie van het @indewolkenfestival van @oudersvannu
 • Even de kussens testen in @ikeanederland 😂
 • #28weekspregnant #cantwaittomeetyou
 • Weeeeeeeeeekend!
 • Als je ontdekt dat de kubus van @vtechspeelgoed wel heel erg leuk is!
 • Vandaag ook weer een weekje verder, dus een pens foto mocht wel weer. Derde trimester baby!!! #27weekspregnant
 • Twee jaar geleden vandaag werd dit meisje geboren. Het zijn twee zeer emotionele jaren geweest, waar gelukkig de liefde altijd bovenaan heeft gestaan. De toekomst is nog altijd onzeker, maar gelukkig zien we vooral een heel blij meisje. Uiteindelijk is dat het belangrijkste. Zij komt er wel op haar manier. Lief klein meisje van me, mama is zo ontzettend trots op jou! Nog vele liefdevolle jaren toegewenst! Ik houd van je!!!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Gastblog Sanne: bang op de slee

Een paar weken terug was ik met papa, mama, Veerle, ...

Sluiten