Verhalen van een werkende moeder
TOP
zwangere student verloskunde Lisette Schrijft
Gastblog Lisette

“Gastblog Lisette: Een zwangere verloskunde student”

Ik werd zwanger tijdens het derde jaar van mijn opleiding tot verloskundige. Hiermee werd ik een soort praktijkproject voor mezelf en ook een beetje voor mijn klasgenoten. Want niets bleek leerzamer dan zelf een zwangerschap doorlopen!

Toen ik 21 weken zwanger was, begon de stage. De eerste twee weken op de neonatologieafdeling. Ik zag er tegenop maar had er ook zin in. Ik zag vooral op tegen de vele inspanning en het feit dat ik me misschien niet voor de volle 100% zou kunnen geven. Aan de andere kant was grenzen aangeven een flink leerdoel van me, de zwangerschap zou me hier mooi bij kunnen helpen.

Ik was van tevoren erg bang dat mensen het belachelijk zouden vinden. Zo van: ‘wie wordt er nou zwanger tijdens de opleiding’. Maar hier heb ik nooit iets van gemerkt, iedereen was juist super enthousiast. Klasgenoten, docenten, stagebegeleiders en vooral ook patiënten. Er werd aan alle kanten rekening met me gehouden.

Op de neonatologie afdeling was het erg warm. Ik werd constant gesommeerd te gaan zitten en water te drinken.Ik kon medisch gezien niet heel veel betekenen, deze stage was meer om een beeld te krijgen van de afdeling. Wel vond ik het mooi dat ik ouders tot steun kon zijn. Wat moet het heftig zijn als je kindje daar ligt! Soms sloeg de schrik mij om het hart. Wat als ik binnen een paar weken zou bevallen? Dan zou ik hier ook misschien wel terecht komen. Het komt dan wel heel dichtbij.

Hierna kwam ik op de poli gynaecologie terecht. De witte broeken die je in het ziekenhuis krijgt paste ik niet, dus ik mocht mijn eigen kleding aan. Ik werd uit de buurt gehouden van patienten met MRSA of andere besmettelijke ziektes.

Ook heerlijk was dat ik geen nachtdiensten hoefde te draaien. De keren dat ik op de verloskamers stond werkte ik hard en liep ik mezelf af en toe voorbij. Te weinig tijd om te eten, druk, onderbezetting. Maar altijd voelde ik me moe maar voldaan aan het einde van de diensten. Ondanks mijn zwangerschap kon ik me volledig inzetten.

Tegen de laatste stage zag ik het meest op, de stage in de verloskundigenpraktijk. Toen ik begon was ik al 29 weken zwanger. Ik was bang dat de praktijkhouders me ongemotiveerd zouden vinden en dat ik eerder zou moeten stoppen. Met de examencommissie had ik afgesproken dat ik zou kijken hoe lang ik het vol zou houden, en dat ik geen nachtdiensten hoefde te draaien scheelde natuurlijk aanzienlijk.

Uiteindelijk werd het een toptijd bij een heel gezellige praktijk in den Haag. Echt een warm bad. Ik werd in de gaten gehouden en soms gewoon naar huis gestuurd. Daardoor was het goed vol te houden, met 34 weken zwangerschap lag ik nog onder een baarkruk om een kind op te vangen. Uiteindelijk hield ik het vol tot 35 weken.

De cliënten waren stuk voor stuk meelevend en vonden het erg leuk een hoogzwangere te treffen. Wat voor mij natuurlijk scheelde is dat ik me ontzettend in kon leven in hun situatie. Ik mocht als eind derdejaars de meeste telefoontjes beantwoorden en gesprekken doen. Ik herkende heel veel in de klachten en verhalen van cliënten, en dit gaf mij echt meerwaarde. Ook later in mijn werk als verloskundige, toen ik ook wist hoe weeën, hechtingen en kraamtranen voelden.

Toen de stage eenmaal afgelopen was verveelde ik me dan ook flink, ik miste de praktijk en de cliënten. Uiteindelijk heb ik mijn kindje gekregen in de zomervakantie, en kon ik na de zomervakantie de studie weer oppakken. Het laatste studiejaar was heftig en druk, maar ik kon tegelijk met mijn klasgenoten en zonder enige studievertraging mijn diploma als verloskundige halen. Al die zorgen voor niets, het was prima te doen!

Ik ben Lisette, 32 jaar en moeder van drie kinderen. Voor MeervanMir beschrijf ik een aantal zaken die mij opvielen tijdens mijn eerste zwangerschap, tien jaar geleden. Omdat ik in die tijd studeerde voor verloskundige was ik mijn eigen proefkonijn ;). Je kunt meer van mij lezen op mijn eigen blog: www.lisetteschrijft.nl 

Facebook Comments

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Een goed ontbijt in slechts enkele minuten

Begin je dag met een gezond en goed ontbijt. Dat ...

Sluiten