Verhalen van een werkende moeder
TOP
Boeken, Reviews, Winacties

“Een opfris workshop van How2Talk2kids – gesloten”

Een tijdje terug heb ik al eens geschreven over mijn geweldige ervaring met het boek “Effectief communiceren met kinderen” van How2Talk2Kids. Een paar weken terug kreeg ik de gelegenheid om een soort opfriscursus te doen. Dit was weer een bijzondere dag.

Eerlijk gezegd pas ik veel toe uit het boek, maar niet zoveel als eigenlijk zou moeten. Hier kwam ik tijdens de worskshop dan ook achter. Waar ik dacht dat ik de kinderen op de juiste manier benaderd had, bleek ik toch nog beter te kunnen handelen. Niet dat ik fout bezig was, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik zal eens een voorbeeld geven. Stel je loopt met je kind op straat en de kleine heeft een ballon vast. Het waait nogal, dus je waarschuwt voor de wind en zegt dat het goed moet vasthouden. Je raadt het al, een enorme windvlaag rukt de ballon uit zijn handjes en jij staat daar met een krijsende peuter. Wat zeg je dan? Mijn eerste reactie was “daar kan mama niets aan veranderen”. Andere reacties waren bijvoorbeeld “ik had je nog gewaarschuwd”, “het is maar een ballon” en “zullen we een nieuwe halen?”. Verander nu de ballon in jouw favoriete huisdier. Deze is ontsnapt nadat je de deur had open gelaten en hij is helaas onder een auto terecht gekomen. Fataal!. Hoe zou je dan reageren als iemand tegen je zei “zullen we een nieuwe halen?” of “het is maar een dier”. Een beetje crue nietwaar? Een ballon kan voor een peuter net zoveel emotionele waarde hebben als een huisdier voor ons. Ook dan is het belangrijk om de gevoelens van je kind te erkennen.

Iets anders wat ik nu wel vaak proberen toe te passen is de mogelijkheid tot keuze. Op zich deed ik dat al wel, maar meestal was één van de keuzemogelijkheden negatief beladen of niet praktisch. Als ik bijvoorbeeld zou vragen “ruim jij het op of moet ik het doen?” dan gaf Sanne uiteraard antwoord dat mama het maar moest doen. Daar schoot ik dus niet veel mee op. Het is wel lastig om altijd twee positieve keuzes te vinden waarbij stiekem toch hetzelfde resultaat wordt behaald. Toch merk ik dat als ze zelf voor iets gekozen heeft, Sanne vrijwel direct tot actie over gaat. Als ze haar appel laat staan, omdat ze afgeleid is vraag ik bijvoorbeeld of ze wil dat ik het in de keuken zet om later op te eten of dat ze het gelijk opeten wil. Ik heb het nog nooit in de keuken gezet.

Er is nog zoveel meer te leren dat het kleine beetje wat ik hierboven heb beschreven. Elke dag weer probeer ik vaardigheden uit het boek toe te passen en elke dag weer merk ik kleine verschilletjes. Ik ben niet meer in constante strijd met mijn peuter waardoor zij en ook ik vrolijker gestemd zijn. Van How2Talk2Kids kreeg ik een nieuw exemplaar van “Effectief communiceren met kinderen”. Hier wil ik een andere ouder blij mee maken. Lijkt het je wat? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Meedoen kan tot en met zaterdag 30 juli.

Facebook Comments

«

»

7 COMMENTS
 • Manon van Leijenhorst

  4 jaar ago

  Ik doe heel graag mee!. Mijn pittige bijna vier jaar oude dochter is niet altijd de makkelijkste en dat is zacht uitgedrukt. Hoe moeilijk ik het soms vind om toe te geven, het is niet altijd makkelijk om positief te blijven en haar over te halen haar avondeten op te eten of te helpen opruimen als haar pet de andere kant op staat.

 • martha

  4 jaar ago

  Als ouderwetse oppas oma zou ik daar heel veel aan hebben denk ik.
  mijn kleindochter in drie en half, een pittig meisje en
  mijn kleinzoon anderhalf.

 • Marian Zw.

  4 jaar ago

  Ik zou graag kans makenop dit boek! Kan met twee kleintjes ook nog wel wat tips gebruiken!

 • Kim Joosten

  4 jaar ago

  Wow, wat een eye-opener..! Ik zou zo’n cursus ook graag willen volgen. En maak ook graag kans op het boek!

 • Nina

  4 jaar ago

  Graag zou ik kans maken op dit boek. Lijkt me geweldig om toe te passen in mijn klas.

 • Annerieke

  4 jaar ago

  Graag! We zitten soms zo in een negatieve spiraal hier, ik ben benieuwd wat dit boek voor ons kan doen…!

 • Joyce

  4 jaar ago

  Dat lijkt me een heel interessant boek, ik werk als gastouder en vind het altijd leuk om nieuwe manieren in communicatie met de kinderen te leren. Ik doe dus graag mee met de winactie!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • De bewondering van grote zus
 • Het leed dat kolven heet #earlybird #moedermelk #allesvoordekleine #borstvoeding #kolven #ziekenhuis #neonatologie
 • Dit vandaag met de post gekregen. Zo ontzettend attent!
 • Het waren best heftige dagen met de kleine dame. Op mijn blog vertel ik waarom.
 • Complete surrender 😍
 • Kijk eens wie er wakker is 😍 #nogwelaandezuurstof #langewegtegaan #zekomterwel
 • Zo dol op dit meisje 😍
 • We mochten even knuffelen!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Hoed je voor bewaarzieke grootmoeders!

Afgelopen weekend onze kleindochter van negen weken te logeren gehad, ...

Sluiten