Verhalen van een werkende moeder
TOP
Algemeen

“Wat er nou precies aan de hand is met mijn ogen”

Allereerst iedereen bedankt voor alle lieve berichtjes de afgelopen dagen. Ik heb het absoluut gewaardeerd. Vandaag heb ik heel rustig aan weer wat achter de computer kunnen doen. Echt niet veel, slechts minuten per keer en dan een half uur rust, maar verbetering is verbetering. Het helpt ook wel als je een beetje blind kan typen. Maar wat was er nou aan de hand?

De ellende begon vorige week al. We gingen op vakantie naar Turkije en de dag voor vertrek voelde ik me ziek worden. Ik merkte dat ik een flinke verkoudheid had. Twee dagen na aankomst is het verkoudheidsvirus naar mijn ogen gegaan. Mijn oogwit werd angstig rood en ‘s-ochtends zaten mijn oogleden helemaal dichtgeplakt door de prut. Dit heeft een halve week zo geduurd. Kinderen keken mij verschrikt aan en er was een Engelsman die dacht dat ik doorlopend dronken was. Een dag voor vertrek merkte ik dat ik last begon te krijgen van het licht. Aangezien manlief inmiddels ook een infectie aan zijn ogen had, dachten we dat ik door hem opnieuw besmet was. Maar vanaf het moment dat we op Schipjol aankwamen wist ik wel beter. Er was iets mis. We zijn gelijk doorgescheurd naar de HAP, waar de arts mij met een lullig zalfje naar huis stuurde.

Twee dagen lang heb ik met een zonnebril op in het donker geleefd. Elke vorm van licht deed helse pijn aan mijn ogen en dan heb ik het nog niet eens gehad over de pijnscheuten.  En het zalfje hielp uiteraard voor geen meter. Genoeg reden dus om op maandagochtend bij de huisarts te zitten voor een doorverwijzing naar de oogarts. Die middag kon ik er al terecht en kreeg ik het bijzondere nieuws. Ik heb een zeldzame aandoening in mijn ogen genaamd Thygeson. Dit houdt in dat ik allemaal kleine ontstekinkjes op mijn hoornvlies heb. Deze epitheliale vertroebelingen, zoals ze heten met een chique woord, komen en verdwijnen weer en veranderen ook van plek en aantal. Men weet niet hoe ze ontstaan en hoe je ze moet behandelen.

De symptomen van Thygeson disease zijn:

 • perioden van tranen (het leek niet op te houden)
 • zandkorrelgevoel (het voelde meer als zandhopen af en toe)
 • branderig gevoel (ik dacht door het gebrek aan overgebleven tranen)
 • lichtschuwheid (enorm!!!)
 • minder zicht (dat merk ik nu er wat meer rust is pas)

Ik heb om het herstel te bespoedigen kunsttranen gekregen en een flesje antibiotica. Het laatste is wel vreemd, want de artsen weten nog niet eens of het een immunologische of bacteriële infectie is. Volgens de arts van gisteren duurt een herstel ongeveer 2 à 3 weken, dus ik ben er bijna.Gelukkig is altijd wel een herstel van deze aandoening.  Het slechte nieuws is dat het ook vaak weer terugkeert en dat je de symptomen niet kan voorkomen. Au dus.

Over twee weken mag ik weer naar de oogarts en dan ga ik een hoop vragen stellen. Ook verwacht ik dan dat ze wel de uitslagen hebben van mijn kweek (met een wattenstaafje door mijn ooglid, het was niet fijn). Tot die tijd hoop ik op nog meer verbetering. Ik voel me soms net een vampier als het om daglicht gaat. Ik kan niet naar buiten zonder zonnebril en veel tranen en knijpende ogen. Autorijden of fietsen zit er dus ook nog niet in. Maar ach, in huis hoeft de zonnebril al niet meer op, dus ook dat komt wel

Facebook Comments

«

»

14 COMMENTS
 • Bregje

  2 jaar ago

  Oh lieve Mir wat akelig!! Heel veel beterschap en een dikke knuffel!!

 • Marian van Trigt

  2 jaar ago

  Beterschap. Vervelend

 • Rory

  2 jaar ago

  Jeetje wat ontzettend naar! En dat is nog een understatement. Heel veel sterkte. Ook bij de oogarts.

 • Marian Zw

  2 jaar ago

  Dat klinkt echt heel pijnlijk allemaal, ik hoop dat je antwoord krijgt op al je vragen, heel veel sterkte.

 • Lindsey roosen

  2 jaar ago

  Wat naar joh!!!!! Hopelijk voel je je snel beter! Beterschap!

 • Tamara S

  2 jaar ago

  He wat akelig! Heel veel sterkte en beterschap!

 • Yvonne

  2 jaar ago

  Heftig zeg! Je ogen zijn zo belangrijk, helaas weet ik dat uit ervaring.
  Ook weet ik dat het moeten dragen van een zonnebril heel erg went. Onze zoon van 7 zal dit de rest van zijn leven moeten. Door een ernstig ongeluk in zijn pupil stuk en deze staat altijd wijd open. Hij kan kan licht niet meer filteren. Het is heel vervelend, maar het went. Ik hoop voor jou dat het weer helemaal goed komt. Sterkte!

  • miriam

   2 jaar ago

   AUTHOR

   Jeetje, wat heftig. Heeft hij ook pijn van het daglicht?

 • Bodil

  2 jaar ago

  Veel beterschap!

 • Oma Will

  2 jaar ago

  Van harte beterschap.
  Hopelijk gaat het iedere dag een beetje beter, zeker weten.

 • Myrthe

  2 jaar ago

  Oh wat vervelend! Sterkte! Ik hoop dat je er in de toekomst niet al te veel door geplaagd gaat worden.

 • Marian B

  2 jaar ago

  Wat naar zeg. Heel erg veel beterschap gewenst!

 • Linda Raaijmakers

  2 jaar ago

  Jeetje wat heftig zeg! Veel beterschap met alles.⚘

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Lees mee 66 | Mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings on maart 21, 2018
 • Instagram
  Instagram has returned invalid data.

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  Gastblog oma: brief aan mijn kleindochters

  Hoi lieve kleindochters, Dat is nog eens leuk, hè, om ...

  Sluiten