Verhalen van een werkende moeder
TOP
Algemeen, Zwangerschap

“Volle maan? Ik zeg bevallen maar! Of niet?”

Er zijn veel verhalen over wat er gebeurt als het volle maan is. De bekendste is natuurlijk die van de weerwolf, maar ik houd het vandaag bij de meer realistische volkspraatjes. Zo zouden de kinderen een stuk drukker zijn als het volle maan is en er zouden meer vrouwen bevallen. Het eerste heb ik zelf nooit zo bewust ondervonden. Althans, als mijn kinderen ineens meer hyper zijn leg ik de link eerder aan suikers dan aan een natuurlijk maandelijks verschijnsel. Ik heb dan natuurlijk ook eigenwijze kinderen.  Maar het gegeven dat er meer vrouwen bevallen in de nacht van een volle maan geloof ik wel. Ik ken genoeg mensen die in het ziekenhuis werken en klagen die dag van de maand omdat het zo druk was met baby’s die geboren werden. Ooit heb ik voor de gein tegen een collega gezegd dat zijn vrouw de 19e, de dag van de volle maan, zou bevallen en ik heb nog gelijk gekregen ook. Hij zei dat hij die dag nog aan mij heeft gedacht. Maar hoe zou het nou komen dat er dan meer vrouwen bevallen? Ik ging op onderzoek uit.

De legendes

Volgens de oude verhalen zijn er twee redenen waarom er meer baby’s geboren worden tijdens een volle maan. Als eerste zou de maan een grotere aantrekkingskracht hebben als het vol rond schijnt (ja, een maan schijnt niet. Ik weet het. Maar je begrijpt wat ik bedoel). De baby zou meer behoefte hebben naar buiten te komen dan bij een normale avond. Het zou ook de reden zijn waarom kinderen drukker zijn en vruchten meer sap produceren als je ze tijdens volle maan plukt. Right. Als tweede oorzaak , wat ik zelf ook logischer vind, werd vroeger genoemd dat bij een volle maan er meer zicht is en je je vijanden dus beter kon zien aankomen.  Dan zou je meer ontspannen kunnen bevallen.  Een soort van oerinstinct zeg maar. De natuur is zo gek nog niet.

De waarheid

In werkelijkheid is het allemaal onzin. Er worden niet meer baby’s geboren tijdens volle maan. Er wordt alleen vaker gezegd dat dat zo is, omdat wij met het blote oog niet kunnen vaststellen of een maan vol is. Dat betekent dat wij ongeveer zes dagen van de maand de maan volledig verklaren. En ja, dan zeggen meer vrouwen dat hun kind in die nacht geboren is. Maar als je de statistieken er op los laat, valt het behoorlijk tegen hoeveel kindjes er daadwerkelijk onder de volle maan geboren zijn. Ach, als het de vrouw een nacht geeft om naar uit te kijken, moeten we het vooral blijven volhouden. Toch?

Lees ook: angst voor de bevalling

Facebook Comments

«

»

1 COMMENT
 • Oma Will

  1 jaar ago

  Ach, dat zijn toch allemaal fabeltjes!
  Maar ja, we weten niet zeker, wat er speelt tussen hemel en aarde.
  Ikzelf geloof er niet in dat er meer kinderen geboren worden bij volle maan.
  Wel grappig allemaal en wie er in wil geloven……… prima.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Me and minime
 • Even geen schoolwerk, want het is weekend. Maandag gaan we er weer fris tegenaan. We blijven positief! #Corona #thuisonderwijs #quarantine #scholendicht #mamaisjuf
 • Mijn heerlijke bollie 😍
 • Even tussendoor wat uitwaaien
 • Zou dit een voorbode voor de rest van het onderwijs zijn? #corona #thuisonderwijs #scholendicht
 • Was een heerlijke middag met @mamasliefste en @lisetteschrijft bij @dekoperenkat in #Delft.
 • Lekker in dromenland 😍. Mijn mooie dochter. En ja, ze heeft berg op haar hoofdje en een ooievaarsbeet op haar ogen, maar ik vind haar nog steeds prachtig.
 • Kind nummer vier en dan toch aan de draagdoek gegaan. Wie had dat ooit verwacht? Het knopen was even een behendigheidje, maar het gaat steeds sneller. Dankjewel @jesuisbaby en @with_a_touch_of_rose voor de spoedcursus. Mama en ik kind zijn blij!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Suus bakt: All American XL Muffins

Ik heb al verteld dat ik gek ben op alle ...

Sluiten