Als kersverse ouder kan je erg onhandig zijn. Dit komt mede door slaapgebrek, maar ook gewoon omdat alles nog zo klein en kwetsbaar is. Ik was als de dood voor de fontanel van de Muppets. Stel je voor, dat ik daar iets te hardhandig zou zijn waardoor ze een hersenbeschadiging zouden oplopen. Dat wilde ik echt niet op mijn geweten hebben. Al snel bleek, dat ik niet de enige was die daar aan dacht. Menig ouder vindt het hoofdje van een pasgeborene, maar een kwetsbaar lichaamsdeel. Waarom is dan de kleding voor een baby daar niet op aangepast? Bijna alles moet over het hoofdje heen.

IMG_5698Onder andere deze vraag stelde Brendy Boogaard zichzelf dus ook. Zij heeft ruim 200 moeders gevraagd welke problemen deze ondervonden wat betreft kinderkleding en het over het hoofdje kleertjes moeten aantrekken was er eentje van. Nog zo’n ergenis van moeders is, dat heel veel boxpakjes een serie drukknoopjes hebben aan één pijpje en het andere beentje er dus ingewurmd moet worden. Soms zelfs beide beentjes! En wie kent de broekjes met vaste sokjes nou niet? De Muppets pasten deze eigenlijk nooit, terwijl het concept wel weer handig was. Brendy heeft daarom kleding ontworpen wat praktisch is voor de kersverse ouders. Niets meer over het hoofdje aan doen. IMG_5693Geen sokjes meer die je kan verliezen, maar ook geen niet goed zittend broekje. Gisteren liet ze mij de nieuwe kleertjes zien en ik was gelijk overtuigd.  Daar was over nagedacht! Brendy is er duidelijk bewust van, dat niet alle baby’s gelijk zijn. Zo zijn bijvoorbeeld alle mouwtjes en pijpjes heel makkelijk in lengte aan te passen zonder dat er een naad zichtbaar wordt. Er zitten soort van sokjes aan de broekjes, die zich aanpassen aan de voet., maar je kan deze ook weer naar binnen klappen (klinkt moeilijker dan het is). De voetgrootte doet er dus dan niet meer toe.

IMG_5692 IMG_5694

Toen ik Brendy naar de stof vroeg liet ze me weten dat het biologisch katoen was. Ah, net zoals zovelen, dacht ik. Blijkt dus dat “biologisch katoen” niet beschermd is en iedereen dat mag gebruiken. Om mensen te laten weten, dat het van haar echt zo is, werkt ze alleen met producenten die volgens de Global Organic Textile Standard gecertificeerd zijn. Dat betekent eigenlijk dat het echt biologisch katoen is en onder eerlijke arbeidsomstandigheden is gefabriceerd. Geen kindertjes aan het werk dus.Omdat het allemaal puur is, is het niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, maar ook nog eens beter voor het toch al kwetsbare huidje van je pasgeborene. Zeker de eerste maanden is dat zeer belangrijk.

“Dit klinkt toch als een product review”, hoor ik je denken. Dat klopt helemaal. De reden waarom ik vandaag Verh!p in het zonnetje zit in plaats van zaterdag is, omdat Verh!p nog niet officieel op de markt is. Middels crowdfunding wil Brendy haar babykleding produceren en deze eindigt al op 16 december. Haar doelstelling is wel bijna gerealiseerd, maar alle laatste beetjes helpen nog. Ben je dus pas bevallen of zoek je nog een leuk kraamkado, neem dan eens een kijkje op de crowdfundingsite (daar kan je nu nog met korting kopen) of op haar eigen website of op haar Facebookpagina. Wat mij betreft de moeite waard! Oh ja, ben je dan nog niet overtuigd, bezoek dan haar stand op de negenmaandenbeurs.

IMG_5695 IMG_5696