Verhalen van een werkende moeder
TOP
Mama

“Twee onverwachte reacties, omdat ik borstvoeding gaf”

Als je borstvoeding in het openbaar geeft, zie je eigenlijk altijd wel mensen reageren. De een kijkt vol liefde naar je kind en de ander trekt een blik van “moet dat nou?”. Meestal trek ik me er niets van aan, maar er was een keer dat ik toch wat van moest zeggen.

Een beetje jammer
November vorig jaar was de eerste editie van de we-are–pregnant beurs. Een dag vol in het teken van zwangere vrouwen en newborns. Noor was toen net een paar weekjes oud en ik had haar meegenomen.  Op een gegeven moment ging ik zitten om haar te kunnen voeden. Schuin naast mij zat een man driftig op zijn laptop te tikken. Hij keek niet op of om naar mij totdat ik mijn shirt wat omhoog schoof om mijn borst haar vrijheid te geven. Het is echt niet zo, dat ik daar ineens met bovenlichaam ontbloot en lekkende tepels zat. Sterker nog, ik ben inmiddels zo handig er in geworden dat ik in enkele seconden  Noor al heb aangelegd. Ik betwijfel dus sterk dat hij überhaupt ook maar iets van mijn melkmachientje heeft gezien. Toch was het voor hem genoeg om mij een hele boze en afkeurende blik toe te werpen.  Aangezien ik het die dag niet verwachtte was ik er heel even stil van. Toen bedacht ik me dat het absurd was dat op een beurs dat we-are-pregnant heet, je veroordeelt wordt op het in het openbaar geven van borstvoeding. Ik legde hem dus even haarfijn uit dat hij dit soort dingen toch wel mocht en kon verwachten op deze beurs en dat als hij er een probleem mee had hij maar ergens anders moest gaan zitten.  Ik ging me in ieder geval niet verroeren. Zonder enige vorm van verontschuldiging dook hij weer zijn laptop in. De adrenaline gierde bij mij  nog lang door mijn lichaam.

En zo hoort het
Dit voorval kwam weer helemaal naar boven toen ik twee weken geleden met mijn zusje bij Bakkerij van Maanen aan het lunchen was.  Op het moment dat ik Noor aanlegde, kwam één van de medewerkers op mij afgesneld en vroeg me iets onverstaanbaars. Ik begon me alweer op te winden, omdat ik dacht dat ze vroeg of ik ergens anders wilde gaan zitten. Het is maar goed dat ik tot tien telde, want ze toen ze de vraag herhaalde hoorde dat ze vroeg of ik een glas water wilde. Immers word je dorstig van het geven van borstvoeding, aldus de vriendelijke dame. Ik was echt even compleet verrast. In de bijna vijf jaar tijd dat ik (af en aan) borstvoeding heb gegeven, heeft nog nooit iemand mij een glas water aangeboden tijdens het voeden. De dame vertelde mij dat zij het ook ooit aangeboden had gekregen en dat ze daar zo blij van was geworden, dat ze zich had voorgenomen andere voedende vrouwen net zo blij te maken. Ik snapte haar volledig, want met dit hele kleine gebaar had ze een enorme glimlach op mijn gezicht getoverd en mij zeer welkom laten voelen.  Dat zo’n klein gebaar zo’n impact kan hebben!

 

Foto: shutterstock

Facebook Comments

«

»

1 COMMENT
 • Jolanda

  2 jaar ago

  Dat is zeker een mooie positieve reactie. En die man, tja…triest. Zelf ook wel buitenshuis gevoed en gelukkig nooit zoiets meegemaakt.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Het leed dat kolven heet #earlybird #moedermelk #allesvoordekleine #borstvoeding #kolven #ziekenhuis #neonatologie
 • Dit vandaag met de post gekregen. Zo ontzettend attent!
 • Het waren best heftige dagen met de kleine dame. Op mijn blog vertel ik waarom.
 • Complete surrender 😍
 • Kijk eens wie er wakker is 😍 #nogwelaandezuurstof #langewegtegaan #zekomterwel
 • Zo dol op dit meisje 😍
 • We mochten even knuffelen!
 • De kleine is afgelopen donderdag geboren, maar ligt helaas sindsdien op de IC. Op mijn blog leg ik uit wat er aan de hand is. Maar ben dus wat stiller voor nu.

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Tijdloos plezier met My Little Pony

Weet je wat ik nou zo grappig vind? Dat er ...

Sluiten