Als kersverse mens op de wereld heb je het maar zwaar. Ineens moeten je darmen ander vloeibaar voedsel verwerken dan vruchtwater en je omgevingstemperatuur lijkt ook constant te veranderen. Nog een ander vervelend kwaaltje is spruw. Mijn oudste heeft hier gelukkig nooit last van gehad, maar haar zusje had binnen 3 weken na haar geboorte al de witte schimmel aanslag in haar mondje. Ik had in eerste instantie niet eens door het spruw was en dacht gewoon een een restje melk te zien. Tijdens mijn periodieke controle op het consultatiebureau vertelde de arts mij dat het toch helaas spruw was. Oeps!

Borstvoeding en spruw

Borstvoeding is een natuurlijke en gezonde manier om je baby te voeden, maar het kan ook een bron van infectie zijn. Een van deze infecties is spruw, een schimmelinfectie die vaak voorkomt bij baby’s die borstvoeding krijgen. Spruw is niet gevaarlijk, maar kan wel ongemakkelijk zijn voor je baby.

Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een gist die Candida albicans heet. Deze gist komt van nature voor in ons maag-darmkanaal en op onze huid. Meestal is deze gist onschadelijk, maar in sommige gevallen kan de gist uitgroeien tot een schimmel. Dit kan gebeuren als de gist in aanraking komt met een warm, vochtig oppervlak, zoals de tepels tijdens het geven van borstvoeding. De schimmel kan dan overleven in de moedermelk en de baby infecteren.

Symptomen van spruw bij de moeder:

  • Jeukende, rode of schilferende tepels
  • Pijnlijke tepels
  • Gebarsten of bloedende tepels
  • Gevoelige of pijnlijke borsten

Symptomen van spruw bij de baby:

  • Witte, plakkerige afscheiding op de tong of in de mond
  • Rode, schrale of jeukende tong
  • Traanachtige ogen
  • Witte vlekjes op het gehemelte of tussen de wangen en tandvlees
  • Droge, ruwe huid rond de mond
  • Diarree
  • Koorts

Deze symptomen kunnen wijzen op spruw, maar kunnen ook het gevolg zijn van andere aandoeningen. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd je arts of kraamverzorgende.

De behandeling

De behandeling van spruw bestaat uit het gebruik van antischimmelmiddelen, zoals clotrimazol of nystatine. Deze middelen kunnen oraal (via de mond) of topicaal (in de vorm van crèmes of zalfjes) worden toegediend. Beide moeten meestal 3 tot 7 dagen worden gebruikt, afhankelijk van de ernst van de infectie. Het is belangrijk om de behandeling af te maken, ook als de symptomen al zijn verdwenen. Op deze manier voorkom je dat de infectie terugkomt.

Als je borstvoeding geeft, moet je ook je eigen borsten behandelen, ook als je geen klachten hebt. Gebruik hiervoor dezelfde crème of zalf als je baby. Maak je tepels goed schoon met water en zeep voordat je de crème of zalf aanbrengt. Breng de crème of zalf ook aan op je areola (de donkere huid rond je tepel) en laat het 15 tot 20 minuten intrekken voordat je gaat voeden.

We probeerden het met medicatie

Mijn dochter kreeg inderdaad Nystatine voorgeschreven en ik een zalfje om op mijn tepels te smeren. Uiteraard moesten we ook de speentjes en flessen goed uitkoken om een nieuwe spruw besmetting te voorkomen. Drie dagen na het starten met de kuur kreeg de mini allemaal rare vlekjes op haar lichaam. Het leek alsof ze ineens volledig onder de sproetjes zat. Ze had verder nergens last van, maar omdat ze zo klein nog was wilden wij (en de huisarts ook niet) geen enkel risico nemen en werd ze dus onderzocht. Het bleek dat dochterlief allergisch reageerde op de Nystatine. Het zalfje voor op de billetjes en mijn tepels was geen probleem. Het geniale plan was dus dat op mijn tepels te smeren, laten intrekken en dan haar aanleggen. Helaas was dit geniale plan ook geen succes en reageerde ze nog steeds allergisch. Aangezien ze verder geen last had van de spruw besloten we het maar te laten voor wat het was. Het leek ook niet erger te worden.

wat te doen bij spruw

Dit bleek de oplossing tegen spruw!

Niet al te lang daarna moesten we weer voor controle naar het consultatiebureau. Ik vertelde de wijkverpleegkundige over de allergische reactie van mijn dochter en zij kwam vervolgens met DE oplossing bij spruw: jus d’orange!  Haal vers geperste sinaasappelsap in huis (of doe het zelf), neem een beetje op je vinger en stop deze vervolgens in het mondje om de spruw aan te stippen / weg te poetsen. Binnen 24 uur was de spruw volledig verdwenen! Ik was even bang dat het pijnlijk voor mijn moppie zou zijn, maar ook dit viel erg mee te vallen.

Dus jus d’orange gebruiken bij spruw! Overigens viel het mij op dat als ik veel suikers had gegeten de spruw weer op kwam zetten. De schimmels groeien door overmatig gebruik van suikers. Het is verstandig dit dus als moeder ook enigszins te beperken.

Lees ook: hoe voorkom je een oorontsteking