Als je geen ja of nee kan antwoorden op een gesloten vraag, hoe inventief ben jij dan met je antwoord? Ik hoor dit spel wel eens op de radio en het klinkt altijd makkelijker dan dat het is.

Wij mochten ‘Geen JA Geen NEE’ (te koop bij Bol) uitproberen om te zien of we origineel uit de hoek kunnen komen met onze antwoorden. In combinatie met een bordspel en bel. Degene die goed oplet of degene die antwoord geen ja of nee zegt, kan door op de bel te drukken een stapje vooruit met zijn pion. Er is een setje kaarten voor de kinderen en een setje voor de volwassen om het interessant te houden voor alle leeftijden.

En inderdaad, antwoord geven zonder ja of nee te gebruiken klinkt simpel. Toch blijkt het lastiger dan gedacht! De natuurlijke snelheid van antwoorden is beduidend lager dan normaal. En zelfs dan glipt de ja of nee er doorheen (ook al is het zin vorm). 

Geen JA Geen NEE

Al gaandeweg leert men Geen JA Geen NEE te zeggen

De kinderen (3 en 6) vonden het erg leuk. Al moet ik bekennen dat na tig keer ‘inderdaad’ achter elkaar te horen, we al snel de regel ‘herhalen van een voorgaand antwoord is niet toegestaan’ hebben toegevoegd. Dat zorgde voor nog langere pauzes (en soms een boos gezichtje) en ook uitgebreidere antwoorden. Een timer toevoegen zou de druk nog hoger opvoeren aan dit spel (voor ons nog niet een optie)Met het spel ‘Geen Ja Geen Nee’ kan je eens testen of jij en je tegenspeler(s) hier creatief antwoord op kunnen geven. Vanaf 7 jaar en kan ook met kleinere kinderen gespeeld worden (met wat geduld). Zorg dan wel dat je minimaal 2 spelers hebt die de kaarten kunnen voorlezen voor ieders speelplezier. Er zit zelfs een set kaarten bij die je makkelijk in je tas mee kan nemen voor onderweg. Een leuke manier om de woordenschat te verbreden (en wie weet biedt het een mogelijk een stap te maken in de politiek).