Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gastblog Oma, Producten, Reviews, Winacties

“Een poppenhuis kent geen generatiekloof”

Met de hele familie op wintersport geweest. Altijd bijzonder, ik verheug me er elk jaar op om me zes dagen lang te laten ‘gebruiken’ als oma klimmuur, feeder, luienverschoonfabriek, verhaaltjesvoorlezer, kleinkidsschommelaar etc. Terwijl de rest mits het weer en de sneeuw het toelaten volop kan gaan skiën, heb ik dan het rijk voor me alleen, met  alle kleinkinderen om me heen en gelukkig ook voldoende ondersteuning. Een super oma gevoel!

Dit jaar had mijn dochter voor haar oudste dochter van drie-en-een-half een kartonnen poppenhuis meegenomen. Drie dikke kartonnen bladen. Het in elkaar zetten was niet zo moeilijk, de beschrijving was gemakkelijk en de plaatjes wezen helder uit hoe het eindresultaat eruit zou gaan zien. Het enige lastige aan het hele gebeuren was het gedrag van Sanne, die was laaiend enthousiast bij het vooruitzicht dat ze een heus poppenhuis kreeg, en wilde me aan alle kanten helpen. Van de wal in de sloot, want daardoor kon ik me af en toe de tandjes zoeken naar sommige onderdelen die zij vakkundig ergens anders had gelegd, met de woorden PAST NIET, OMA, PAST NIET. Het kostte me enige overredingskracht om haar ervan te overtuigen dat een poppenhuis geen legpuzzel was. Uiteindelijk waren we klaar en staarden we trots naar een poppenhuis met drie verdiepingen en volop in elkaar geklust meubilair. Per kamer alles voorgetekend, met een keuken, een zit-, bad- en slaapkamer en een grote zolder met een echte trap ernaartoe. Een tuin met een lantaarn, een parasol en éen ligbed. Kartonnen plantenbakken onder de ramen en een kartonnen hekje bij de voordeur.

Toen begon de indeling. Sanne wilde er aanvankelijk niets van weten dat ik van mening was dat een bad toch echt wel in de badkamer hoorde. Haar wil tegen de mijne. Ik haalde snel mijn schouders op. ‘Jij je zin. In de tuin kun je inderdaad ook badderen, hoor. Geen probleem.’ Met een tevreden gezicht verhuisde ze toen het bad naar de eerste verdieping. Een nul voor mij, hoorde ik haar bijna denken, oma’s hoeven niet alles te bepalen. De rest van de inrichting liet ik dan ook gemakshalve maar aan haar over. Zinloze discussie anders. Maar daarna kwam het volgende probleem: we hadden geen poppen. En zonder poppen is het best moeilijk om de lol erin te houden als je de hele tijd alleen maar bezig bent om het meubilair in je poppenhuis heen en weer te schuiven. Waar haalde ik zo snel in een klein bergdorpje op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland een paar POPPEN vandaan? Geen nood, op de grond lagen drie waskrijtjes in een speciale vorm, die mij nog het meest deed denken aan een lichaam met teveel orgaanvet rond de taille. ‘Dit zijn je poppen,’ adviseerde ik. ‘Wat vind je ervan?’ Sanne begon te stralen en griste ze naar zich toe. ‘Papa, mama en babykindje,’ besliste ze. Rood, blauw en roze, ik heb niet kunnen achterhalen waarom ze per se rood voor haar vader uitkoos.

Toevallig had onze zoon een autootje voor zijn kind meegenomen, maar helaas, pech voor de kleinzoon:  de rest van de vakantie kon hij fluiten naar zijn brandweerauto, want Sanne eigende die zich meteen toe, bombardeerde de auto tot familiewagen en regelde regelmatig uitstapjes met het hele waskrijtjesgezin van en naar de voordeur van het poppenhuis. De vaste aanloopgast was de plastic brandweerman, die Thomas werd genoemd. Naar Thomas de Trein, haar favoriete cd. Hij paste alleen niet zo goed in haar badkuip. Zijn voorkeur ging duidelijk uit naar de bank voor de televisie.

Zodra de familie ’s morgens naar de piste verdween, riep Sanne me bij zich, sommeerde me om naast het poppenhuis te gaan zitten en met haar mee te spelen. Wij met zijn tweeën.  Hele verhalen kreeg ik te horen, we doken samen helemaal in haar eigen fantasiewereldje en ik moest me soms bijna losscheuren om er even uit te stappen als het weer tijd was voor een schone luier, een vruchtenhapje, een flesje melk of een huilbui van een ander kleinkind. Een aandoenlijke ervaring.

Winactie gesloten
Wil jij ook een poppenhuis winnen? Ik geef er eentje weg. Je maakt kans door een reactie achter te laten en het bericht te liken. Delen wordt gewaardeerd, maar is geen verplichting. De actie loopt tot en met 18 februari 2017. De winnaar maak ik bekend op mijn Facebookpagina. (Klik hier voor de winactievoorwaarden)

 

Facebook Comments

«

»

13 COMMENTS
 • Marieke Flikweert

  3 jaar ago

  Gaaaf voor Elin! Ik doe graag mee 🙂

 • Marian Zw

  3 jaar ago

  Wat ontzettend leuk om zo een poppenhuis mee te nemen. Een geniale oplossing met knijpers! Ik loot heel graag mee voor mijn dochter

 • elisabeth maria martina

  3 jaar ago

  wat een megamooi kado, ik doe heel graag mee voor kleindochter lise

 • Marian B

  3 jaar ago

  Creatieve oplossingen daar houd ik van! Met het poppenhuis kan ik hier vast wel iemand blij maken, doe dan ook graag mee!

 • Marjo

  3 jaar ago

  O zo leuk ! Doe heel heel graag mee!

 • Iris Steenbekkers

  3 jaar ago

  Ik heb echt met een lach op mijn gezicht dit verhaal gelezen . Vroeger wilde ik altijd 1 ding en dat was een poppenhuis . Helaas nooit gehad . Nu ik dit weer zie dan denk ik , het blijft leuk !

 • Anita H.

  3 jaar ago

  Hartstikke leuk. Ik had vroeger ook een poppenhuis. Geen idee waar dat uiteindelijk gebleven is.

 • Linda meester

  3 jaar ago

  Drie dochtertjes die een slaapkamer delen zouden graag op zichzelf gaan wonen

 • Tess

  3 jaar ago

  Cool een poppenhuis is van alle tijden, zelf uren mee gespeeld en onze dochters vinden die van hun nichtje ook heel tof!

 • Sharon de Ridder

  3 jaar ago

  Wat leuk, dat poppenhuis! Ik had er vroeger zelf ook een en speelde daar uren mee. Ik zou dat mijn dochters ook gunnen 🙂

 • Bodil

  3 jaar ago

  Wauw, te gek! Tot een aantal weken geleden dacht ik dat mijn meiden helemaal geen aardigheid hadden voor poppenhuizen. Totdat we bij de logopedist kwamen… Onze oudste doet nu extra haar best met oefenen, zodat ze daarna nog even tijd heeft om met het poppenhuis te spelen 😉
  Voor haar (en haar zusje) zou een eigen poppenhuis heel fijn zijn! Ik maak graag kans (zonder Facebook). 🙂

 • Wendy v V

  3 jaar ago

  Gaaf poppenhuis en handig in gebruik. Ik doe graag mee voor mijn kleuterklas.

 • Yessica leidner

  3 jaar ago

  Hoi ik doe heeel graag mee voor mijn dochtertje jill die bijna jarig is 21 feb word ze 3 jaar dit zou echt geweldige verjaardagscadeau zijn ik volg je op Facebook en instagram en bloglovin en twitter
  Groetjes

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Complete surrender 😍
 • Kijk eens wie er wakker is 😍 #nogwelaandezuurstof #langewegtegaan #zekomterwel
 • Zo dol op dit meisje 😍
 • We mochten even knuffelen!
 • De kleine is afgelopen donderdag geboren, maar ligt helaas sindsdien op de IC. Op mijn blog leg ik uit wat er aan de hand is. Maar ben dus wat stiller voor nu.
 • Sanne zes jaar geleden. Onherkenbaar gewoon!
 • #40weekspregnant #duedate #expectinganydaynow
 • Jep. Nog steeds zwanger #linkinbio

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Weekendje Brussel met kinderen

Afgelopen weekend ging Fleur van Mamaliefste met haar 2 dochters ...

Sluiten