TOP
Boeken

“Het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw”

Een paar weken terug was Jan Terlouw te gast bij De Wereld Draait Door. Hij bracht toen een pleidooi naar buiten dat diepe indruk bij mij heeft gemaakt. Niet alleen omdat ik een 85 jarige man zag die er nog zo kwiek uit ziet, maar vooral vanwege zijn boodschap. Hij uitte zijn zorgen over de huidige samenleving en dan met name het gebrek aan vertrouwen in en door de mens: “Overal hingen de touwtjes uit de brievenbussen. Gewoon de voordeuren opentrekken en bij elkaar binnenlopen. Volwassenen ook. We vertrouwden elkaar. We zeiden: ‘make love, not war’. We hadden natuurlijk kritiek op de regering en we vonden dat het anders moest, maar we wantrouwden ze niet. De regering had moreel gezag in die tijd”. Het was een bijzondere toespraak!

De auteur
Maar de Jan Terlouw, die ik ken is niet de Jan de politicus, maar Jan de Schrijver. Als jong meisje was ik dol op zijn boeken! De Koning van Katoren was het eerste boek, dat ik van mijn eigen centjes heb gekocht. Ik was zo enthousiast over zijn wijze van schrijven dat ik vervolgens zijn andere boeken ook stuk voor stuk gelezen heb. Van al zijn boeken is er eentje toch wel heel erg bijzonder, al zeg ik het zelf. Het is het enige boek ooit dat ik meer dan één keer gelezen heb. De verfilming heb ik ook in huis, maar nog niet gezien omdat ik bang ben dat het mijn herinneringen aan het boek zal veranderen. Ik heb het natuurlijk over “Oorlogswinter”.

Het boek
Ik weet niet goed waarom Oorlogswinter zo’n effect heeft op mij. Misschien komt het doordat het verhaal zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog waarin veel mensen afgevoerd zijn naar concentratiekampen, waaronder de vader en oom van mijn grootvader. Een oorlog, dat nog niet zo lang geleden is geweest en waar mijn grootouders hebben gevochten om te overleven. Hun verhalen hebben diepe indruk bij mij gemaakt en in Oorlogswinter herkende ik hun geschiedenis. Jan Terlouw is zelf kind geweest in de oorlog en heeft zijn eigen herinneringen verwerkt in het boek. Dit brengt het allemaal net wat meer tot leven. Het kan natuurlijk ook komen doordat het gewoon een ontzettend spannend verhaal is en je tot het einde je afvraagt wat er gaat gebeuren en wie er een verrader is. Zelfs als je het voor de tweede keer leest, en dus eigenlijk alles al weet, blijf je gepakt worden door het verhaal en word je verrast door details die je bij de eerste keer lezen niet opgevallen waren.

Winactie
Ter ere van de verjaardag van Jan Terlouw en omdat het boek eigenlijk bij iedereen in de boekenkast hoort te staan, mag ik maar liefst drie exemplaren weggeven! Wil jij ook Oorlogswinter (her)lezen? Laat dan een reactie achter onder dit bericht en wie weet gaat er volgende week een exemplaar jouw kant op!

Kan je niet zo lang wachten? Je kan Oorlogswinter ook hier kopen.

 

 

«

»

10 COMMENTS
 • Marieke

  4 jaar ago

  Dit boek ik wil inderdaad weer wel eens een keer herlezen. Ik denk dat ik tiener was toen ik m voor het laatst gelezen heb. Ik loot graag mee!

 • Linda Smeets

  4 jaar ago

  Heel graag voor mijn dochter en stiekem voor mijzelf!

 • Michael noo

  4 jaar ago

  Lijkt me super dit boek in huis te mogen hebben. Doe graag mee

 • Evelien

  4 jaar ago

  Ik vind hem een geweldige schrijver en sympathiek persoon, heb het boek ooit wehl gekerm maar zou het graag nog een keer doen.

 • Anna

  4 jaar ago

  Dat is een heeel mooi boek deze heb ik vroeger al zeker twee keer gelezen ik doe graag mee
  Facebook: An Na

 • Marian

  4 jaar ago

  Ik heb het boek vroeger zeker gelezen, en zou het wel eens willen herlezen. Een boek dat gewoon in de boekenkast hoort, en wanneer mijn kinderen er aan toe zijn kunnen ook zij het lezen.

 • Myrthe

  4 jaar ago

  Ik heb vroeger de film gezien, maar het boek zou ik graag nog eens alsnog lezen. Het is toch een klassieker.

 • Mieke Stam

  4 jaar ago

  Prachtig verhaal! en zeker iets wat ik mijn kinderen ook wil meegeven. De oudste wordt 8 deze maand en kan al heel goed zelf lezen, maar lekker voorgelezen worden (uit een spannend boek) vinden de jongens ook erg leuk 🙂 ik waag een kansje!

 • Liesbeth

  4 jaar ago

  Wow! Mooi voor onze schoolbieb! Dit boek zou in elke groep van de bovenbouw moeten staan!

 • Linda Post

  4 jaar ago

  Ik zou dit boek graag nog eens lezen. Jaren geleden wel eens geleend vanuit de bibliotheek. Erg mooi boek 🙂

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Read previous post:
Mijn zusje, het Kerst(b)engeltje

Op de lagere school van onze kinderen was je vroeger ...

Close