TOP
Boeken

““Geef dat kind een slok jenever””

De illusie
Voordat ik moeder werd, wist ik precies hoe ik mijn kinderen wilde gaan opvoeden. Ik had al veel voorbeelden gezien van hoe het niet moest en ik wist zeker dat ik het anders zou aanpakken. Mijn kinderen zouden luisteren naar mij en mij respecteren. Er zouden geen dramatische scènes in de supermarkt zijn met op de grond liggende krijsende peuters. Nee, mijn kinderen zouden rustig aan mijn zijde lopen en niet jengelen. Naar bed gaan zou ook absoluut geen probleem zijn. Hell no, dat er een kind bij ons in bed zou liggen. Ze hebben hun eigen kamers en daar zouden ze slapen en zoetjes spelen als ze wakker werden. Uiteraard zou ik ze ook leren zelf hun speelgoed weer op te ruimen. Wat was ik heerlijk naïef hè?

De harde waarheid
Nu vier jaar later weet ik wel beter. Ten eerste is het onmogelijk om je kinderen op te voeden zoals hierboven omschreven. Ten tweede zou je het niet eens moeten willen. Kinderen zijn geen kleine robotjes, maar individu’tjes. Zij moeten kunnen rebelleren, dat hoort nou eenmaal bij de ontwikkeling. En ja, het opvoeden voelt soms als politieagentje spelen, wat erg vermoeiend kan zijn. Het hoort bij het ouderschap. Althans, dat vind ik. Ik weet namelijk ook dat er ouders zijn, die straffen en belonen niet bij de opvoeding vinden horen. Zij zijn van mening dat een kind en ouder gelijkwaardig aan elkaar zijn en dat in onderling overleg met elkaar alles opgelost kan worden. Deze wijze van opvoeden staat lijnrecht tegenover hoe wij door onze ouders zijn grootgebracht.

Ik zeg absoluut niet, dat onze ouders zulke perfecte mensen waren wat betreft het omgaan met kinderen. Ook zij zullen af en toe met de handen in hun haren hebben gezeten terwijl hun ouders over hun schouders oordelend meekeken. Ook zij zullen ongevraagd advies hebben ontvangen wat echt niet meer van die tijd was. “Geef dat kind een pak slaag” is niet iets wat je tegenwoordig nog vaak zal horen. Toch hebben onze ouders het er goed vanaf gebracht, want we zijn super leuke mensen geworden (de meesten dan). Zoals mijn moeder altijd zegt: “we hebben ons best gedaan.” En waarom zouden we dan niet ook gewoon af en toe om raad vragen bij onze ouders?

Geef dat kind een slok jenever
Dorine Hermans en Els Rozenbroek dachten er net zo over. In KEK Mama hadden zij daarom ook een speciale rubriek ‘vraag het de vrolijke opvoedtantes Els en Do’ waarin ouders hun vragen kwijt konden wat betreft de opvoeding van hun kroost. Recentelijk is er van de dames een boek verschenen waarin allerlei opvoedingsvragen beantwoord worden waarbij vroeger en nu een compromis vormen. Weet je nog die reclame van die moeder die naast haar kind op de grond van de supermarkt gaat liggen krijsen? Dat werkt dus echt! Zo geven de dames nog meer praktische tips aan ouders. Bijvoorbeeld hoe je het beste om kan gaan met krijsende kinderen als de nageltjes geknipt moeten worden. Er wordt verwezen naar wat hun ouders zouden doen (“een scheutje brandewijn in de melk”) en dat wordt dan afgeraden waarna een echt advies volgt. Alhoewel het allemaal zeer humoristisch is opgeschreven, haal je er toch veel praktische tips uit. Geef dat kind een slok jenever is dan ook absoluut een boek dat elke ouder in huis moet hebben.

Winactie
Wil je kans maken op een exemplaar van dit geweldige boek? Laat dan een reactie achter onder dit bericht of op facebook.  Je kan meedoen tot en met 4 november. (Klik hier voor de winactievoorwaarden)

«

»

10 COMMENTS
 • Iris Steenbekkers

  3 jaar ago

  Je hebt weer een leuk stuk geplaatst . Heel herkenbaar allemaal .

 • Linda Raaijmakers

  3 jaar ago

  graag voor mijn zwangere zus haha. Zij zal dit wel geweldig vinden 😀

 • Claudia Diependaal

  3 jaar ago

  Lijkt me een te gek boek. Ik doe heel erg graag mee!

 • Yessica leidner

  3 jaar ago

  Lijkt me een te gekke boek ik doe heel graag mee

  Volg je op alle manieren
  Liefs yessica

 • AnnaB

  3 jaar ago

  Ja graag,ik ben erg benieuwd naar dit boek

 • Lyn

  3 jaar ago

  Ik doe graag mee, ben heel benieuwd

 • Marian B

  3 jaar ago

  Ben wel nieuwsgierig naar dit boek!

 • Iris

  3 jaar ago

  Haha, lijkt me een leuk boek, ik doe graag mee

 • Oma Will

  3 jaar ago

  Wat een grappige tekst.
  Ben heel benieuwd naar dit boek.
  Graag doe ik mee.
  Ik heb geen Facebook, maar volg je op Bloglovin.

 • Femke Dekker

  3 jaar ago

  Leuk … ben nieuwsgierig naar dit boek!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Wat zoek ik in een kinderwagen?

Bijna vijf jaar geleden gingen manlief en ik saampjes op ...

Sluiten