Zelfs als vrouw en als moeder van vier dochters ben ik natuurlijk een onuitputtelijke bron van ervaring als het over het vrouwelijk lichaam gaat. Dat zou je wel denken in ieder geval. Maar helaas is het niet altijd zo geweest en leer ik ook gaandeweg steeds meer. Wij vrouwen hebben het maar zwaar soms en dat begint gewoon al als we kind zijn. Ik heb het over de pijn aan de plasser en de uiteenlopende oorzaken die het kan hebben. Ik hoop dat het volgende een beetje kan verklaren waarom een meisje kan klagen over pijn aan de plasser en wat je dan kan doen. In het kader van “oma weet raad” hierbij dan ook mijn drie ervaring met pijn aan de plasser.

De blaasontsteking bij een kind

Helaas overkomt het elk meisje of vrouw wel een keer: een blaasontsteking. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een veelvoorkomende urineweginfectie (UWI) die optreedt wanneer bacteriën de blaas binnendringen en zich vermenigvuldigen. Deze infectie is vaak pijnlijk en ongemakkelijk zijn. De meest bekende symptomen zijn de frequente aandrang om te plassen, een brandend gevoel tijdens het plassen, pijn of druk in de onderbuik of bekkenstreek, troebele, bloederige of sterk ruikende urine en heel soms ook koorts.

Hoe kom je er aan?

Meestal wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën, waarvan Escherichia coli (E. coli) de meest voorkomende is. Deze bacteriën kunnen de urethra (plasbuis) binnendringen en zich naar de blaas verplaatsen. Bij jonge kinderen komt het vaak doordat ze niet volledig uitplassen. Dit kan leiden tot het vasthouden van urine en de groei van bacteriën in de blaas bevorderen. Ook constipatie is een boosdoener voor een blaasontsteking. Bij kinderen kan dit namelijk druk uitoefenen op de blaas en de urinestroom belemmeren, wat weer de kans op een infectie vergroot. Soms hebben kinderen gewoon pech en is het een genetische aanleg voor een verhoogd risico op urineweginfecties. Ben je mooi klaar mee als afstammeling.

Tips en tricks bij een blaasontsteking (tips van oma)

Als je niet gelijk een antibioticakuur bij de huisarts wil halen, dan zijn er enkele andere huis- tuin en keukentips die je eerst kan proberen. Ik neem je even mee in wat probeersels.

Allereerst is het belangrijk om gewoon belachelijk veel water te drinken. Nou ja, wel wat meer dan gewoonlijk, maar wel zolang het veilig blijft. Het drinken van veel water kan helpen om de bacteriën uit je urinewegen te spoelen. Het kan ook de pijn en het branderige gevoel tijdens het plassen enigszins verlichten. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken. Vermijd alcohol, cafeïne, citrusvruchten en gekruid voedsel, omdat deze stoffen de blaas kunnen irriteren en de symptomen verergeren. Het aanbrengen van een warmwaterkruik op de onderbuik kan ook helpen om pijn en druk te verlichten.Ik zelf geen dan ook wat extra vitamine C en cranberry’s. Mocht het niets helpen, vang wat urine op en maak dan een afspraak bij de huisarts.

Blaasontsteking: jongens versus meisjes

Hoewel zowel jongens als meisjes blaasontstekingen kunnen krijgen, zijn er enkele verschillen in de frequentie, oorzaken en symptomen tussen de twee. Meisjes hebben namelijk over het algemeen vaker last van blaasontstekingen dan jongens. Dit komt vooral door anatomische verschillen. De urethra (plasbuis) bij meisjes is korter dan die bij jongens, waardoor bacteriën gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot de blaas. Bij meisjes kunnen andere factoren ook het risico op blaasontsteking verhogen, zoals seksuele activiteit (waardoor bacteriën in de urinebuis kunnen komen), het niet goed uitplassen en het dragen van strakke kleding die de urethra kan irriteren. Bij jongens zijn blaasontstekingen over het algemeen minder vaak voorkomend en kunnen ze meestal worden toegeschreven aan andere onderliggende oorzaken.

De symptomen van blaasontsteking bij zowel jongens als meisjes kunnen vergelijkbaar zijn en omvatten vaak meer urineren, een brandend gevoel tijdens het plassen, pijn in de onderbuik en soms ook troebele of bloederige urine. Omdat jongens niet vaak dit soort symptomen hebben zal het eerder worden en moeten worden onderzocht.

blaasontsteking kind

Andere oorzaken voor pijn aan de plasser

Urine of schimmel

Hoe goed ze het ook proberen, kleine meisjes weten niet altijd goed schoon te maken na het plassen. Wat overgebleven restjes urine kunnen pijn aan de plasser veroorzaken. Als je kind klaagt over pijn na het plassen, check dan even of de lipjes rood zijn. Soms kan het een schimmel zijn, maar meestal is het gewoon een geïrriteerde huid.

Goed smeren met een zinkzalf kan voldoende zijn om de huid te herstellen. En anders een tubetje micronazol halen. Dat spul verricht wonderen (ook bij luieruitslag). Een kleine opfriscursus hoe je het beste vegen kan, kan ook nooit kwaad ;-). Gelukkig is pijn aan de plasser door schrale lipjes iets waar ze allemaal overheen groeien.

Wormen

Ja, helaas staat er echt wormen. En wel de bekende aarswormen. Deze leven er natuurlijk niet in, maar veroorzaken wel pijn aan de plasser. Als het namelijk avond / nacht is komen die ellendige beestjes naar buiten en maken ze wel eens de overtocht naar de plasser. Dit doet echt heel veel pijn. Ze kunnen er niet overleven noch kunnen ze hun eitjes er kwijt, maar plezierig is anders. Als je meisje dus alleen in de late uren, heel hard huilt en klaagt over pijn aan de plasser, check dan ook gelijk haar billen. En nee, ze hoeft niet ook kriebel te hebben.

Tegen aarswormen kan je alleen maar hard optreden met speciale pillen. Meestal is dan binnen een dag de pijn wel weg. Verder betekent het ook een flinke schoonmaakbeurt.

Kortom…

Er kunnen dus meerder oorzaken zijn voor een pijn aan de plasser. Gelukkig is er meestal wel een oplossing of geneesmiddel voor te vinden. Als je gewoon maar weet wat de oorzaak is!

Uitgelichte afbeelding: shutterstock