Mijn familie is dol op spelletjes. Nou ja, een deel van de familie dan. Elke wintersport werden er weer nieuwe boardgames geïntroduceerd en oude nogmaals opgepakt. Voor een potje weerwolven was ik altijd wel te porren. Alhoewel ik blijkbaar een open boek ben en altijd redelijk snel er uit lag. Een spelletje risk sloeg ik liever over. Dat betekende altijd gezeur en duurde mij te lang. Zo dacht ik ook over Pandemic toen deze voor het eerst meegenomen werd. Weer zo’n eindeloos spel met strategieën waar anderen beduidend beter in zijn. Ik paste dus. Inmiddels weet ik wel beter en kan ik je zeggen dat het echt een aanrader is.

Het spel in het kort

Ik denk dat ik wel weet waarom ik het zo’n vermakelijk spelletje vind. Je speelt namelijk niet tegen, maar met elkaar. En het is ook echt typisch iets van deze tijd. Je moet namelijk voorkomen dat een virus zich over de wereld verspreid en iedereen besmet. Dat betekent veel samenwerken en samen beslissingen nemen.

Het spelbord is een kaart van de wereld. De verschillende ziektes worden kenbaar gemaakt door gekleurde blokjes. Op elke stad kunnen er drie blokjes van een kleur staan. Dan is het virus nog enigszins onder controle. Als er een vierde blokje bij komt, breekt de ziekte uit naar alle aangrenzende steden. Als daar ook al drie blokjes stonden verspreidt het zich nog verder uiteraard, dus er kan een domino effect ontstaan. Aan het begin van het spel hebben drie steden al drie virusblokjes, drie hebben er twee en drie hebben er eentje. De zogeheten besmettingskaarten bepalen welke steden dat zijn. Verder krijgt in het spel iedereen een eigen rol. Er is bijvoorbeeld de wetenschapper, de arts, de crisismanager en de onderzoeker. Bij elke rol zijn er specifieke acties, die je tijdens het hele spel kan inzetten. Dan begint pas het echte werk.

Pandemic bordspel review

De spelregels van Pandemic in een notendop

Iedere speler mag vier acties uitvoeren. De mogelijke acties zijn:

  • reizen naar een andere stad
  • waar de pion staat een virusblokje weghalen
  • waar de pion staat een onderzoeksstation bouwen (door het inleveren van de spelerskaart van die stad)
  • ter plaatse kennis uitwisselen met een andere speler in dezelfde stad (door de spelerskaart van die stad aan de ander te geven)
  • in een onderzoeksstation een geneesmiddel te ontwikkelen (door vijf kaarten van één kleur in te leveren)

Zodra je klaar bent trekt je twee nieuwe kaarten van de stapel spelerskaarten. In de hand mag je maar zeven kaarten houden, dus alles wat meer is moet weggelegd worden. Ook worden een aantal besmettingskaarten getrokken. Het aantal is afhankelijk van de besmettingsgraad. In de steden weergegeven op deze komt er een extra virusblokje bij.

Pandemic bordspel review

Samen spelen is het toverwoord!

Tijdens het spelletje is het belangrijk dat je met de andere spelers overlegt wat er gebeuren moet. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat één van jouw spelerskaarten voor een andere speler veel handiger is. Dat weet je alleen door te vertellen welke acties jij van plan bent uit te voeren. Samen beslissen jullie dan of dit de meest slimme acties zijn voor dat moment. Soms is het namelijk beter even een ondergeschikte rol aan te nemen zodat een andere speler een meer noodzakelijke handeling verrichten kan. Het is samen een strategie bepalen om uiteindelijk de vier virussen te kunnen genezen. Klinkt bekend toch? Dus als je nog op zoek bent naar een leuk teamwork borstel, dan is Pandemic echt een absolute aanrader!

Pandemic is in meerdere edities verkrijgbaar bij onder andere Amazon.

Pandemic bordspel limited edition