Wielrenster Leontien van Moorsel, topzwemster Inge de Bruijn, dressuuramazone Anky van Grunsven en schaatsster Ireen Wüst. Zij zijn niet alleen meervoudige Olympisch kampioenen en topsporters uit Nederland maar ze zijn ook stuk voor stuk zeer inspirerende vrouwen. Natuurlijk zijn zij niet de enige vrouwelijke sporters die Nederland al meerdere malen succesvol hebben mogen vertegenwoordigen tijdens wereldwijde evenementen. Nee, hoor. Er zijn nog vele topsporters waar wij als Oranje enorm trots op mogen zijn. Omdat wij deze vrouwen en hun geweldige prestaties absoluut niet mogen vergeten, hieronder enkele sportdocumentaires op die je (opnieuw) kennis laten maken met het eersterangs talent van Nederland. 

Het Handbalsprookje 

Toen de Nederlandse handbalvrouwen aan het WK 2015 in Denemarken begonnen, hadden ze nooit kunnen dromen van een finaleplaats. Zij overtroffen de verwachtingen want ze mochten het in de finale van dat WK opnemen tegen Noorwegen. Hoewel het Noorse team net iets te sterk was voor onze Nederlandse trots, mocht de ploeg onder leiding van trainer Henk Groener toch de zilveren medaille in ontvangst nemen. Sindsdien worden de Nederlandse dames telkens als favorieten beschouwd voor internationale matchen. In de documentaire “Het Handbalsprookje” vertellen de handbalvrouwen over de veranderingen die deze stijgende populariteit met zich meebracht en hoe het team zich wist te plaatsen voor de Olympische spelen in Rio 2016. Hoewel hun eindoverwinning tijdens het Wereldkampioenschap handbal in Japan 2019 niet vermeld wordt, zetten we deze topprestatie toch even in de kijker. De documentaire is integraal te bekijken via Youtube.

Vera’s voetbaldroom

In deze korte documentaire, die te bekijken is via npostart.nl, eren we een van de beste voetbalsters die Nederland ooit gekend heeft. Sportvrouw Vera Pauw, die op dit moment aan de slag is als bondscoach van het Ierse vrouwelijk elftal, drukte tussen 1983 en 2010 haar stempel op het Nederlands voetbal. Tijdens haar voetbalcarrière als speelster was ze tot 1998 aanvoerder tijdens 89 wedstrijden, wat toen een record was. Toen ze in 2014 coach werd van het vrouwenvoetbalteam uit Nederland, leidde ze dankzij haar ervaring en talent het team naar vele overwinningen. De grootste was ongetwijfeld de halve finale plaats tijdens de Europa League in 2009. Dit kwam enorm onverwachts aangezien Nederland het laagste team was (FIFA ranking # 25) dat zich kon kwalificeren en de gemiddelde leeftijd van de spelers slechts 21,3 jaar was. De knowhow en liefde voor het voetbal gaf ze maar al te graag door aan de huidige generatie voetbalsters. Hoewel Pauw nu het Nederlands voetbalteam heeft verlaten, is haar passie, toewijding en expertise nog steeds enorm voelbaar. Het is dankzij haar invloed en het talent van het huidige voetbalteam dat het Nederlands vrouwenvoetbalelftal nu, net als de mannenvoetbalploeg, meedoet aan de groepsfases van het EK 2021 (of beter gezegd 2020). Dit jaar kon geen Nederlandse ploeg zich plaatsen voor Europese toernooien of deel uitmaken van het programma van de Europa League 2020 of de vrouwelijke versie ervan. Toch lijkt het er nu op dat we onze twee nationale teams volgend jaar zullen zien strijden tegen de grote clubs van Europa.

sportvrouw

Road to Rio: Dafne van binnen en buiten

Zoals de naam het al zegt, gaan we in dit drieluik terug naar de Olympische Spelen in Rio. 2016 was het Olympisch jaar voor sporters van over de hele wereld en ook onze eigen sportvrouw Dafne Schippers was erbij. Tijdens de Olympische Spelen maakte de Europees- en Wereldkampioene een grote indruk op de 60 meter en evenaarde ze ook het Nederlands record. In “Road to Rio: Dafne van binnen en buiten” blikt Schippers terug op die race. Tijdens deze documentaire stoppen we niet alleen in Rio maar ook in onder andere Hengelo, Oslo en Amsterdam. Zowel Schippers, haar ouders en vrienden vertellen over hoe zij die periode ervaarden. Dit drieluik is integraal te bekijken via Ziggosport.nl en Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=rXAHNHwQ87k&feature=emb_title

Marloes Coenen – Op Weg Naar De Wereldtitel

Het is misschien niet de meest traditionele sport maar daarom is Mixed Martial arts (MMA) niet minderwaardig. De vechtsport waarin Jiu Jitsu, worstelen, karate, kickboksen, judo en boksen gecombineerd worden, is zeker niet van de minste en dat weet de Nederlandse sportvrouw Marloes Coenen als geen ander. Coenen heeft namelijk een indrukwekkende internationale carrière achter de rug. Zo werd ze onder andere 2000 ReMix World Cup kampioen en ze won ook Strikeforce Weltergewicht voor Vrouwen. In de documentaire “Marloes Coenen – Op Weg Naar De Wereldtitel” volgen we Coenen tijdens haar voorbereiding voor de Bellator MMA competitie waarin ze het tijdens de finale zal opnemen tegen de Canadese Julia Budd. We ontdekken ook welke (onomkeerbare) gevolgen deze sport heeft op haar lichaam. We horen niet alleen emotionele verhalen van Coenen zelf maar ook van familie en medesporters. 

Goud

In 2006 was het prijs voor het Nederlands dameshockeyteam. Deze sportvrouwen werden dat jaar namelijk wereldkampioen in Madrid en dit voor de eerste keer in zestien jaar tijd. Tijdens “Goud” zijn we aanwezig bij alle training, voorbereiding en samenkomsten naar aanleiding van dit wereldkampioenschap. We zien dat de voorbereidingen niet alleen fysiek maar ook mentaal een zeer zware impact hebben op de speelsters, zeker als er blessures en ongerustheden bij komen kijken. De opzwepende teamsfeer, de grote steun van supporters en de droom van een medaille zorgen ervoor dat de spelers blijven doorgaan. Toch zal dit wereldkampioenschap voor vele spelers hun laatste toernooi worden. “Goud” is te bekijken via 2doc.nl.

Een inspiratie voor velen

Of het nu voetbalsters zijn, hockeyspelers of atletes, Nederland telt ontelbaar veel inspiratievolle vrouwen. Ruil “Last Christmas” of “Cats” dus eens in voor een van deze sportdocumentaires. Ontdek dit lijstje en laat ons zeker weten welke sportvrouw voor jou de meest inspiratievolle is.