Verhalen van een werkende moeder
TOP
Algemeen

“Je onbegrepen voelen op de basisschool”

Wie ben ik? Dat is de vraag die periodiek terugkomt in je leven. Het begint al wanneer je op de basisschool zit. De leerkracht vraagt aan je wat je lievelingskleur is of met welke letter je eigen naam begint. Dit is het kleinste begin van het kweken van een eigen identiteit. Een jongen met zwart haar zit voor aan een tafeltje, dichtbij de juf. Hij voelt zich veilig in het klaslokaal, waar hij al het hele jaar zijn lessen volgt.

Onbegrepen

De jongen die daar zat, ben ik. Iedereen, elk mens, heeft wel eens het gevoel dat ze onbegrepen wordt. Maar ken jij het gevoel dat dat elke dag hetzelfde is? De meesten niet, gok ik. Veel mensen met een autisme spectrum stoornis moeten elke dag hiermee leven. Natuurlijk kan dit veel verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak die het meest voorkomt, denk ik, is het niet hebben van een diagnose. Een diagnose kan zoveel doen. Voor het kind zelf, maar ook voor de docent. Bij de juf of meester kan een lampje gaan branden dat hij het kind anders moet benaderen. Van mijn tijd van de basisschool weet ik niet veel meer af. Daarom laat ik het mijn blinde vermoedens vertellen. Ik denk namelijk dat het grootste gedeelte van de leerkrachten niet eens weet dat er iets met het kind aan de hand is, al kunnen ze wel hun vermoedens uitspreken. Als ze dat al doen.

Mijn klasgenoten hebben altijd het beste met me voorgehad, dat hoop ik tenminste. Ik werd niet gepest, alleen soms een pesterijtje. Het meeste waar ze tegenop liepen, is dat mijn reactie verschillend was met die van hen. Bij een mondelinge opdracht dook ik ineen. Mijn hoofd schraapte nog net niet over de tafel, haha. Vreselijk, dat vond ik het en eigenlijk nu nog steeds. Ik houd er niet van om in de spotlights te staan.

Woede-uitbarsting 

Pas op. Een andere uitleg kan ik er niet aangeven. Een gevoel van onbegrepen worden, kan in mijn geval tot een woede-uitbarsting leiden. Wenkbrauwen naar beneden, ogen schieten vol met vuur, dan weet je al wel genoeg. Oppassen geblazen en daar deden ze het om hoor. Sommige kinderen willen gewoon zien dat je boos wordt en halen het bloed onder je nagels vandaan. Ik durf er open over te zijn dat ik anderen heb pijn gedaan, maar dan zeg ik dat het hun eigen schuld was. Natuurlijk is het niet de goede manier van de gang van zaken. Maar ja, als ze me met rust hadden gelaten, had er niks voorgevallen.

Dit is hoe ik ben. Alleen zijn er een paar verschillen, de eerste is tijd. Ondertussen ben ik bijna tien jaar ouder geworden en heb mijn emoties ‘iets’ beter onder controle. Dat is al een hele opluchting, haha. Naar mijn mening en daar geloof ik echt in, komt een woede-uitbarsting door een hoop onbegrip, of je vindt de situatie écht niet leuk.

Een paar tips vanuit mij zijn:

 • Heb je vermoedens van autisme bij je kind? Maak dit bekend bij je huisarts en op school.
 • Bespreek met de docenten wat de beste aanpak is voor je kind. Jij weet dat zelf het beste.
 • Maak een plan met de docent en met je kind om een presentatie te geven? Ben je echt anders, of denk je alleen anders?

Wil je meer lezen van Mitchel? Bezoek dan eens zijn site of facebookpagina.

Facebook Comments

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Vond ik deze ineens tussen mijn foto’s 😂 #selfie
 • Me and minime
 • Even geen schoolwerk, want het is weekend. Maandag gaan we er weer fris tegenaan. We blijven positief! #Corona #thuisonderwijs #quarantine #scholendicht #mamaisjuf
 • Mijn heerlijke bollie 😍
 • Even tussendoor wat uitwaaien
 • Zou dit een voorbode voor de rest van het onderwijs zijn? #corona #thuisonderwijs #scholendicht
 • Was een heerlijke middag met @mamasliefste en @lisetteschrijft bij @dekoperenkat in #Delft.
 • Lekker in dromenland 😍. Mijn mooie dochter. En ja, ze heeft berg op haar hoofdje en een ooievaarsbeet op haar ogen, maar ik vind haar nog steeds prachtig.

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
We hebben last van ongewenst bezoek

Ik dacht dat het ons nog wel een paar jaar ...

Sluiten