Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: een moeilijke stoelgang oftewel obstipatie. Denk nu terug aan dat moment dat je op de wc zat en je ontlasting er maar niet uit wilde. Dat je tot bloedens aan toe aan persen was. I know, klinkt niet heel smakelijk. Nou stel je nu eens voor dat je dagelijks van die darmkrampen hebt en je de grootste moeite hebt met de boodschap. Dat is toch geen fijn idee? Toch zijn er heel veel kinderen, waaronder baby’s, die daar vaak last van hebben. Je kan daar enigszins aan werken door op je voeding te letten natuurlijk. Maar dat wordt wat lastiger als het om baby’s gaat. Net zoals bij kinderen met een lage spierspanning. Deze hebben bijna altijd wel last van obstipatie. Je kan uiteraard daar wat medicatie voor gebruiken. Soms ontkom je er ook niet aan. Maar er zijn ook een paar natuurlijke oplossing om de boel gesmeerd te krijgen. Deze “oma weet raad tips” werkten bij ons zeer goed tegen obstipatie.

Wat is obstipatie?

Obstipatie, ook wel bekend als verstopping, is een veelvoorkomende spijsverteringsstoornis waarbij iemand moeite heeft met het regelmatig en comfortabel legen van de darmen. Het treedt op wanneer de ontlasting te lang in de dikke darm blijft en te veel water wordt onttrokken, waardoor de ontlasting hard en droog wordt. Dit maakt het moeilijk en pijnlijk om naar het toilet te gaan. Er zijn verschillende oorzaken van obstipatie, waaronder onvoldoende vezelinname, gebrek aan lichaamsbeweging, stress, medicatie of een onderliggende medische aandoening.

Welke klachten heeft een kind bij een verstopping?

Eigenlijk kan een kind zowel lichamelijk als emotioneel veel hinder ervaren als hij niet poepen kan. Het emotionele stukje is vaak het gevolg van het fysieke en zorgt voor een neerwaartse spiraal. Ik heb de meest bekende aspecten voor je op een rijtje gezet:

  • Fysieke symptomen:
    • Moeite met stoelgang: Je kind kan moeite hebben met poepen, wat kan leiden tot best veel pijn en ongemak.
    • Harde ontlasting: De ontlasting kan hard en droog zijn, wat het poepen bemoeilijkt. En ook vaak pijnlijk is en scheurtjes rondom de anus kan veroorzaken.
    • Buikpijn: Obstipatie kan leiden tot buikpijn, krampen en een opgeblazen gevoel.
    • Verminderde eetlust: Sommige kinderen kunnen hun eetlust verliezen als gevolg van obstipatie.
    • Slechte adem: Obstipatie kan leiden tot een slechte adem als gevolg van opgehoopte ontlasting in de darmen.
    • Incontinentie: In sommige gevallen kan obstipatie leiden tot onvrijwillig verlies van ontlasting (fecale incontinentie), omdat de harde ontlasting de normale stoelgang blokkeert.
  • Gedragsmatige en emotionele symptomen:
    • Angst en stress: Kinderen kunnen angstig en gestrest raken vanwege de pijn en het ongemak dat ze ervaren bij obstipatie.
    • Terughoudendheid om naar het toilet te gaan: Sommige kinderen ontwikkelen een angst om te poepen, omdat het wellicht pijn kan doen.
    • Veranderingen in toiletgewoonten: Kinderen kunnen onregelmatige toiletgewoonten ontwikkelen als gevolg van obstipatie, zoals het ophouden van ontlasting.

Het is belangrijk om verstoppingen bij kinderen serieus te nemen en tijdig te behandelen. Onbehandelde obstipatie kan leiden tot chronische problemen en verdere complicaties. De behandeling kan variëren van dieet- en levensstijlaanpassingen tot medicatie, afhankelijk van de ernst van de obstipatie en de aanbevelingen van een kinderarts. Check snel oma’s tips tegen obstipatie.

Het verschil tussen obstipatie bij baby en bij kind

Obstipatie, ook wel verstopping genoemd, kan voorkomen bij zowel baby’s als kinderen, maar er zijn enkele verschillen in de oorzaken, symptomen en behandeling tussen deze leeftijdsgroepen. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

Leeftijd en ontwikkeling:

  • Baby’s: Bij pasgeboren baby’s kan obstipatie minder vaak voorkomen dan bij oudere kinderen. Dit komt omdat baby’s meestal borstvoeding of flesvoeding krijgen, wat doorgaans goed verteerbaar is. Echter, als een baby overstapt op vast voedsel, kan obstipatie optreden als het nieuwe dieet niet goed wordt verdragen.
  • Kinderen: Obstipatie komt vaker voor bij oudere kinderen, meestal wanneer ze beginnen met vast voedsel en hun dieet veranderen.

Oorzaken van obstipatie bij kinderen en baby’s:

  • Baby’s: Bij baby’s kunnen obstipatieproblemen ontstaan als gevolg van een gebrek aan vezels in het dieet, de overgang naar vast voedsel, uitdroging of medische aandoeningen.
  • Kinderen: Bij oudere kinderen is obstipatie vaak gerelateerd aan een gebrek aan vezels in het dieet, onvoldoende vochtinname, emotionele stress, angst voor toiletgebruik, bepaalde medicijnen, of medische aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom.

Symptomen:

  • Baby’s: Bij baby’s kunnen de symptomen van obstipatie zijn: huilen tijdens het proberen te poepen, harde ontlasting, minder vaak ontlasting hebben dan normaal, prikkelbaarheid en een opgezette buik.
  • Kinderen: Oudere kinderen kunnen symptomen ervaren zoals buikpijn, moeite met poepen, harde en pijnlijke ontlasting, bloed in de ontlasting, verlies van eetlust, en angst voor toiletgebruik.
obstipatie baby

Behandeling:

  • Baby’s: Voor baby’s kan de behandeling van obstipatie onder andere bestaan uit het aanpassen van hun dieet, zorgen voor voldoende vochtinname en indien nodig, het gebruik van medicijnen zoals laxeermiddelen, maar dit moet altijd worden besproken met een arts.
  • Kinderen: Bij oudere kinderen omvat de behandeling meestal veranderingen in dieet en vochtinname, het aanmoedigen van regelmatige toiletgewoonten, lichaamsbeweging, en in sommige gevallen, het gebruik van laxeermiddelen of medicijnen zoals voorgeschreven door een arts.

Oma’s tips tegen obstipatie

Natuurlijk heb ik na vier kinderen enorm veel wijsheid in pacht en kan ik je verblijden met wat praktische tips mocht je het vermoeden hebben dat je kind helemaal vast zit. Oftewel, ik heb Berendien uut Wiesp kennis in geval er sprake is van obstipatie.

Olijfolie

Als er iets is wat de boel goed doorsmeert, is het wel olijfolie. Geef de kinderen daarom lekker vaak olijven te eten. Is niet alleen goed voor ze, maar ook nog lekker. Is je kindje er niet zo fan van of te jong voor olijven, gebruik dan olijfolie. Je kan bijvoorbeeld een scheutje door de flesvoeding doen. Vraag me niet waarom, maar dit lijkt vrijwel altijd het gewenste effect te hebben. Niet alleen bij kinderen met obstipatie hoor! Ook als je als volwassene vast zit kan een eetlepel olijfolie innemen wonderen verrichten.

obstipatie olijfolie
Afbeelding: shutterstock

Gebroken lijnzaad

In vrijwel elke supermarkt kan je gebroken lijnzaad kopen. Het ziet er niet heel erg lekker uit, maar geloof me maar als ik zeg dat je er niets van proeft. Toen bij onze derde dochter niets meer leek te werken en wij de medicatie bij obstipatie al in huis hadden, zijn wij haar dagelijks gebroken lijnzaad gaan geven. Gewoon een schep door haar yoghurt heen en ze proefde er werkelijk niets van. Vanaf het moment dat we dit aan haar gaven, is onze dochter niet meer verstopt geweest. Zelfs niet als ze wat meer verstoppend eten had genuttigd dan normaal. Ik heb het zelf ook een aantal weken gedaan en ik kan je dus verzekeren dat het daadwerkelijk effect heeft. En waarom zou je het niet proberen?

Let ook op je voeding

Er zijn tal van producten, die gewoon niet positief bijdragen aan een goede ontlasting. Witbrood, krentenbollen, banaan, stokbrood en ga zo maar door verstoppen de boel. Probeer genoeg volkoren producten te eten, in plaats van naturel, en waar het kan ook het liefst zo vezelrijk mogelijk. Wat verder ook belangrijk is, is echt veel drinken. Als je lichaam uitdroogt wordt je ontlasting ook automatisch harder. Maar wat zeker vaak vergeten wordt en eigenlijk het beste helpt bij obstipatie, naast bovengenoemde hulpmidden, is voldoende in beweging blijven. Door al het zitten wat we doen, raken we gemakkelijk verstopt. Maak elke dag een klein ommetje en ik weet zeker dat het poepen steeds makkelijker zal gaan.

Welke medicatie is mogelijk bij obstipatie?

Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar om obstipatie te behandelen, maar het juiste medicijn hangt af van de ernst van de verstopping, de oorzaak ervan en de individuele gezondheidstoestand van de patiënt. Hier zijn enkele veelgebruikte medicamenteuze behandelingen voor obstipatie:

  1. Laxeermiddelen:
    • Bulk laxatives (zoals psylliumvezels): Deze helpen de ontlasting zachter te maken en de stoelgang te bevorderen door vocht vast te houden in de darmen.
    • Osmotische laxativa (bijvoorbeeld lactulose of polyethyleenglycol): Ze trekken vocht aan in de darmen om de ontlasting zachter te maken en de doorgang te vergemakkelijken.
    • Stimulerende laxativa (zoals bisacodyl of senna): Deze prikkelen de darmen om de peristaltiek (beweging van de darmen) te verhogen en de ontlasting te bevorderen.
  2. Zachte ontlastingvormers: Medicijnen zoals docusate natrium (Colace) worden soms gebruikt om de ontlasting zachter te maken en het gemakkelijker te maken om te passeren.
  3. Prokinetica: In sommige gevallen kan een arts prokinetische medicijnen voorschrijven, zoals metoclopramide, om de beweging van de darmen te stimuleren.
    Bron: thuisarts.nl

Laat medicatie altijd een laatste redmiddel zijn. Natuurlijk het oplossen is altijd beter. Wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en je lichaam.

Uitgelichte afbeelding: shutterstock