TOP
Gezondheid, onderzoeken en ziekenhuizen

“Mijn nichtje kreeg heet theewater over haar arm”

Gisteren deelde ik een artikel over wat je het beste kan doen als eerste hulp bij brandwonden. Ik vond het interessant, omdat ik destijds bij mijn EHBO bij kinderen cursus geleerd had, dat je juist niet de kleren moest uittrekken. Je zou dan namelijk daarmee vast gekleefde huid kunnen lostrekken. Blijkbaar is men tegenwoordig van mening dat de schade door toedoen van het vastkleven van de huid minder gevolgen heeft dan het nagloeien van de kleding. Daar valt wel wat voor te zeggen. Puur ter informatie wilde ik iedereen daar op attenderen. Ik wist toen nog niet hoe snel het in de praktijk gebracht zou worden.

Nog geen twee uur later namelijk, heeft mijn zusje de afweging moeten maken of ze haar dochter van haar kleding zou ontdoen of dat ze met shirt en al onder de kraan gehouden moest worden. Wat was er gebeurd? Mijn zus en haar man waren gisteren uit lunchen met hun twee kinderen.  Het was in een lunchroom waar veel gezinnen met jonge kinderen komen om een hapje te eten. Je zou dan verwachten dat ze het kleine grut wel gewend zouden zijn. Mijn zwager had dus een kopje thee besteld.  De serveerster vond het nodig het kopje met heet water over het hoofd van de tweejarige heen uit te serveren. Helaas ging dat niet goed en mijn nichtje kreeg het hete water over haar armpje heen.

Het arme kind brulde het uit en heeft twintig minuten lang haar armpje onder koud (bij gebrek aan lauw) water moeten houden. Mijn zusje, die nog niet op de hoogte was van de nieuwe ehbo adviezen, bedacht dat het natte shirtje niet zou helpen om de arm te koelen. Ze heeft voorzichtig onder het kledingstuk gevoeld of het al aan de huid vastgeplakt was, maar dit was niet zo. Puur uit gevoel heeft ze toen het shirtje uit gedaan. Zo kon ze ook gelijk zien hoe het armpje van mijn nichtje er aan toe was. Gezien de blaren zijn ze toch nog even langs het ziekenhuis gewipt waar ze wat gaasjes en een zalfje mee naar huis kregen. Dochterlief was alweer helemaal rustig geworden en was super trots op haar pleister. Stoer zei ze.

Mijn zusje belde mij vanochtend dit verhaal door en wilde ook heel graag de volgende boodschap meegeven:
Als je in een lunchroom of iets dergelijks zit, let er dan op dat de thee niet wordt uitgeserveerd boven of in de buurt van je kind.  Dit geldt niet alleen niet in de buurt bij de rondwandelende peuter of kruipende baby, maar ook niet bij de kleine in de Maxi Cosi. Zet deze ook niet in het pad van de bediening, maar tegen de muur of als dat niet mogelijk is, op een stoel naast je. Ze zeggen dat kinderen onvoorspelbaar zijn , maar dit geldt net zo goed voor de  kopjes op een blad en de bediening die het serveert. 

Met mijn nichtje komt het goed, maar het had zoveel anders kunnen lopen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

«

»

1 COMMENT
 • Oma Will

  2 jaar ago

  Ik kreeg toen ik 17 jaar was, hete Thee over mijn been heen, doordat mijn petticoat de theepot van de kachel gooide, met pas gezette thee.
  Deed ontzettend zeer, maar is uiteindelijk weer goed gekomen.
  Mijn moeder deed er brandzalf op, maar toen de dokter dat zag, moest dat er weer af. Alleen droog verband erom gehad. Dat heeft gezorgd dat het goed heel opdroogde.
  Geen littekens er aan overgehouden, alleen mijn kuit werd niet snel bruin in de zon.
  Nu zie je er niets meer van gelukkig.
  Ben nu heel voorzichtig met heet water, als de kleinkinderen er zijn.
  Blijft altijd in je gedachten.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Read previous post:
Transfer Magic
Ouderwetse plakplaatjes in een nieuw jasje

Simpele dingen kunnen eigenlijk heel leuk zijn.  Zo was mijn ...

Close