Herken je dat? Dat je een film aan het kijken bent en je een shot ziet van het bed waar de acteur in ligt en dat het er zo comfortabel uit ziet, dat je er zelf ook wel in zou willen liggen? Van die heerlijke fluffy dekens en kussens waar je met alle liefde je hoofd op wil laten rusten. Dan denk je aan je eigen bed met dat magere dekentje erop en benijd je iedereen in de film. Zo voelde ik mij afgelopen winter. Ik ben dol op mijn bedje en op slapen, maar het zag er nooit zo comfortabel uit als in de film. Misschien kwam het wel doordat mijn dekbed gewoon al wat jaartjes meeging en niet zo fluffy er meer uit zag of aanvoelde. Het was een dun laagje comfort geworden. En doordat het zo minimaal was, gleed het ook nog eens voortdurend uit het dekbedovertrek. Behoorlijk irritant dus! Je begrijpt dus dan ook wel dat ik mijzelf ging verwennen met nieuw beddengoed! Dat het niet zo gemakkelijk is als een pak melk kopen wist ik niet.

Welk dekbed is het beste voor ons?

Manlief zei namelijk dat er een dekbedvulling was waar hij niet tegen kon. Hij had alleen geen flauw idee meer welke dat was. Daar schiet je dus niet zoveel mee op. Daarnaast heb je ook nog eens verschillende klassen dekbedden om uit te kiezen. Het is allemaal afhankelijk van hoe warm je bent in bed. Als je dan met twee verschillende personen rekening moet houden, is het best nog een puzzelwerk. Dit zijn namelijk de warmteklassen waar je uit kan kiezen:

  • Warmteklasse 1: Dekbedden van 8,8 cm en dikker. Dit zijn de dikste dekbedden met de hoogste warmte isolatie die er zijn, dus voor alle koukleumpjes. Zelfs als het buiten flink vriest blijf je met dit dekbed lekker warm.
  • Warmteklasse 2: Dekbedden van 6,2 tot 8,2 cm dik. De winterdekbedden vallen in deze klasse. Ze worden dan ook voornamelijk tijdens de winter gebruikt.
  • Warmteklasse 3: Dekbedden van 4,0 tot 5,7 cm dik. Deze dekbedden zijn geschikt als je in een redelijk verwarmde slaapkamer slaapt. Het is een dekbed voor gematigde winters en niet te warme zomers. Het zorgt het hele jaar door voor een comfortabele temperatuur.
  • Warmteklasse 4: Dekbedden van 2,0 tot 3,4 cm dik. Dit zijn de bekende zomerdekbedden. Ze hebben een lage warmte-isolatie en bieden hiermee een optimaal comfort in warme zomernachten. Ook voor de kacheltjes onder ons, die het ‘s winters ‘s nachts warm hebben, is dit dekbed ideaal.

Bij Etrias vond ik ook nog de volgende heldere omschrijving: De warmte klasse zegt iets over hoe warm een dekbed is, van klasse 1 (de warmste klasse) tot klasse 4 (de minst warme klasse). Wanneer u het snel koud heeft in bed of slaapt in een koude slaapkamer, dan zijn dekbedden in de warmteklassen 1 en 2 zeer geschikt voor u. Bent u een warme slaper en houdt u niet van een warm dekbed? Kies dan voor warmteklasse 3 of 4.

Toch een bijzondere keuze

Alhoewel het echt niet koud is in onze slaapkamer, heb ik toch voor warmteklasse 2 gekozen. Ik wilde graag een iets dikker dekbed en vooral ook geen koude voetjes meer. Zelfs tijdens de tropendagen heb ik onder mijn nieuwe dekentje gelegen zonder helemaal weg te drijven van het zweet. Ik heb dus eindelijk mijn fluffy dekbed op mijn bedje liggen. Het heet de Ducky Dons Dauna Soft Basic Winter Holle Vezel en in combinatie met mijn nieuwe Cinderella kussens lig ik er nu net zo comfortabel bij als in de film. Oh ja, omdat het dekbed wat dikker is, glijdt het ook niet meer uit het dekbedovertrek. De puntjes blijven gewoon in de puntjes! Dat scheelt ook een hoop frustratie. Mocht je dus twijfelen over wel of niet een nieuw dekbed kopen, gewoon doen!!! Een goede nachtrust is echt belangrijk. Welterusten!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock Rostov Oleksandr