Na vier kinderen ben ik inmiddels een luierexpert geworden. Ahum! Nee hoor, verre van. Ook hier zijn er nog wel eens overstroomde luiers. Maar vaak komt het doordat het verkeerd is aangedaan. Kan dat dan? Jazeker! En helaas gebeurt dat vaker dan je denkt, want ook op het kinderdagverblijf gaat het nog veel fout. Niet dat je elke overstroming voorkomen kan hoor. De afgelopen dagen had ik tot tweemaal toe tot aan de nek. Maar met wat tips kan je jezelf wel wat ellende besparen.

De verrassing van de kleine maatjes

Mijn oudste dochter is prematuur geboren en moest even in het ziekenhuis verblijven. Ze verwachten dat je dan wel al redelijk zelfstandig met de verzorging om gaat, dus dat betekende zelf de luiers verschonen. Wel moest elke poep en scheet (bij wijze dan) genoteerd worden.

Na elke verschoning vroeg de verpleegkundige of de kleine geplast had. Inmiddels waren we expert ouders en konden we aan de hand van het gewicht voelen of er urine zat. Bij twijfel drukten we onze vingers in de luier. Pas in de kraamtijd van onze tweede dochter leerden wij dat er op de kleine maatjes luier een plasindicator zit. Die gele streep in het midden wordt dus blauw als er urine op komt. Wisten wij veel!

De randjes

Het is de zijkant van de luier wat doorgaans vergeten wordt en toch zo essentieel is tegen lekkages. Dit is wat ik vaak fout heb zien gaan op het kinderdagverblijf. Als je de luier bij de kleine aan doet, vergeet dan niet de randjes weer naar buiten te doen! Het zijn soort van anti-lekrandjes en deze werken niet meer als ze deels naar binnen gevouwen zijn. Even dus met je vinger er langs en de vleugeltjes eruit wippen. Enne..een luier is geen string, dus als één bil er naast zit kan je een overstroming verwachten.

luiers tips
https://www.shutterstock.com/nl/photos

De buikslaper

Als je kleine ‘s-nachts liever niet op de rug ligt, maar op zijn of haar buik pas dan de luier daar op aan. Je kan deze bijvoorbeeld in zijn geheel omdraaien, maar het is vooral belangrijk dat de voorkant een stuk hoger komt dan normaal. Wijzelf gebruikten dan ook altijd een maatje groter. Zorg dat het goed tot halverwege (of hoger) op de buik aansluit. Je kan echt niet alle lekkages voorkomen, maar zo beperk je wel het aantal enigszins.

Lees ook: wat te doen bij luieruitslag

De stopper

Deze truc is niet algemeen bekend denk ik. Wist je dat als je een hoop zinkzalf of sudocreme rondom het poepgat smeert (en vooral iets meer richting rug) de ontlasting minder ver komt? Blijkbaar werkt het smeersel als een vorm van stopper. Zeker de moeite waard om eens te proberen.

De aanbieding

Oh nee, je bent bijna door je luiers heen. Wat nu? Koop je dan gelijk een nieuw pak of wacht je op een aanbieding? Je kan beiden eigenlijk gewoon combineren, want er is overal en altijd wel een aanbieding te vinden. Op de website www.luieraanbiedingen.net kan je zien waar jouw favoriete merk of maat op dat moment het goedkoopst is. Nooit meer de hoofdprijs voor luiers betalen dus!!!