Verhalen van een werkende moeder
TOP
4 tot 6 jaar

“Het eerste Kerstdiner: haar outfit en Kerstkaarten ellende”

Het allereerste Kerstdiner zit er alweer op. Ik weet niet wie er zenuwachtiger was, Sanne of ik. Nou ja, eigenlijk was ik de enige die in spanning zat. Dochterlief vond het allemaal wel prima en had geen flauw idee waarom ik als kip zonder kop door het huis heen rende. “Gaan we naar school?”, vroeg ze verbaasd toen we even na vijven die kant op liepen. Ze wist echt gewoon niet wat haar te wachten stond. Blijkbaar vindt ze het redelijk normaal dat ze nieuwe schoenen en een nieuwe jurk aankrijgt en dat ik een half uur bezig ben een hartje op haar hoofd in te vlechten. Ze was er gelukkig wel apetrots op en straalde helemaal toen ze het aan haar papa kon laten zien.

Op school sloegen de zenuwen wel toe bij haar. Ze was helemaal onder de indruk van alles, wat ik mij ook kan voorstellen. Op het schoolplein zat een klein orkest Kerstliedjes te spelen. Er stond ineens een enorme Kerstboom vol met lampjes waarvan ik zeker weet, dat die eerder die dag er nog niet stond. In het klaslokaal waren de tafeltjes ook versierd en op het videoscherm werd een haardvuur vertoond. Meester Mike had zich in pak gekleed en zag eruit alsof hij ging trouwen (aldus één van de meisjes uit de klas). Kortom, vele indrukken voor een klein meisje. Als moeder vond ik het best lastig haar achter te laten in het klaslokaal. Ze zat er zo beduusd bij op haar stoeltje. Weer zo’n moment van loslaten als ouder wat zwaarder valt dan gedacht.

 

Bij het ophalen zag ik gelukkig een stralende kleuter. In record tempo vertelde ze me wat ze allemaal gegeten had en waar haar tekeningen waren. Ze had ook nog heerlijk gedanst, zei ze. Een geweldige avond dus! Ik zag haar blije gezicht en voelde me intens gelukkig. Totdat het moment van de Kerstkaarten kwam.

Er waren kinderen uit de klas die kerstkaarten uit wilde delen.  Dan niet aan iedereen, maar alleen aan hun vriendjes. Ik zag dat het meisje tegenover Sanne vol trots showde dat ze er drie vast had terwijl mijn kleine meisje er geen had! Mijn moedershart brak op dat moment een beetje. Het voelde weer hoe het vroeger ging met uitnodigingen voor partijtjes. Het als kind moeten toekijken hoe andere kindjes met hun uitnodiging wapperde en jij werd overgeslagen. Dat is nu “verboden” , maar blijkbaar vervangen door de Kerstkaarten. Waarom??? Is het nou echt nodig het te benadrukken wie je leuk vindt in de klas? Gelukkig kreeg Sanne er ook nog twee en er was ook een jongetje nog in tranen, omdat hij zijn kaart voor Sanne vergeten was, Eigenlijk hadden het er dus drie moeten zijn (naast de kaarten die ze al eerder die week had gekregen). Maar toch mogen ze wat mij betreft gelijk met dit Kerstkaartengedoe stoppen. In ieder geval voordat de kinderen doorkrijgen dat ze soms bewust worden overgeslagen. Ik werk er als ouder niet aan mij, tenzij het de uitdrukkelijke wens gaat zijn van dochterlief. Maar dan wordt het voor heel de klas.

Gelukkig voelde Sanne zich nog steeds het prinsesje. En al helemaal door haar nieuwe outfit. Het jurkje had ik al eerder dit jaar gekocht bij C&A en de schoenen zijn van Hummel. Ik vond deze wel stoer eruit zien, maar door de franjes aan de zijkant toch ook nog meisjesachtig. Het zijn in ieder geval goede degelijke schoenen wat voor een hypermobiele actieve kleuter wel een must is. Ze kunnen dus wel tegen een stootje. Wat ik zelf altijd handig vind, is dat er klittenband op zit in plaats van veters. Dan kan ze ze lekker zelf aan doen. Enne….ik heb al gespot dat ze nu sterk afgeprijsd her en der, dus misschien wel een leuk idee voor onder de Kerstboom?

Lees ook https://meervanmir.eu/wat-voor-een-kerstdiner-moeder-ben-jij/

Facebook Comments

«

»

2 COMMENTS
 • Evelien

  2 jaar ago

  Ik heb bij Victor geen kerstkaarten zien uitdelen gelukkig, want ik zou het super naar vinden als niet iedereen een kaart kreeg. Qua kleding waren we het niet eens, Victor vond zijn tijgershirt zijn mooiste shirt een wou dus niets anders aan.

 • Marjo

  2 jaar ago

  Bij ons werd vanuit school gezegd 1 kerstkaart voor heel de klas aan de juf geven. Die hangt ze op. Verder mag er niks gegeven worden. Goede zaak vind ik dat. Toch heeft zoonlief er thuis 1 ontvangen. Maar hij vind het niet belangrijk dus zal er niks over zeggen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Geen protest op de Dam, want ik vind dat weer te ver gaan ten opzichte van alles wat we de afgelopen weken hebben doorgemaakt en richting de zorgverleners. Maar aandacht voor de strijd tegen racisme kan natuurlijk altijd. Op een stille manier in dit geval. #blackouttuesday #blacklivesmatter
 • Die voetjes 😍
 • Borstvoeding! Het blijft iets bijzonders. Ik wil het weer minimaal een half jaar geven. Zo mooi dat dat kan. #normalizebreastfeeding #borstvoeding #moedermelk #vloeibaargoud #mamaslagroom #metmijntietinjefeed
 • Zusterliefde 😍
 • Mijn rijkdom 😍
 • Dit zijn mijn oudste boefjes. Vanavond komt er een artikel online over hun bekentenissen 😂
 • Even een selfie in het zonnetje, want dat doe ik niet zo vaak. Ik maak liever foto’s van anderen. Vooral omdat ik bijna nooit een foto van mezelf echt leuk vind. @rvgpr vroeg mij wat over mijzelf te vertellen na hun eerste online paneldag met producten van @karchernl @zoedt_nl @dutchdeluxes @asmodeenl en Cobi. Ik vond het wel een leuk idee. Leren jullie ook gelijk wat meer over mij.
.
Ik ben dus Miriam en mama van vier heerlijke meiden. In het dagelijkse leven werk ik als juriste en blog ik op meervanmir.eu. Samen met manlief woon ik in de omgeving van Den Haag. Ik ben dol op gezelligheid met mijn familie en vriendinnen. Op mijn site vertel ik over alles wat ik als moeder van 4 tegenkom qua opvoeding en producten. Ik voer een Jan Steen huishouden, dus je zal geen picture perfect aantreffen. Wel gewoon eerlijkheid. Ik heb toch geen tijd voor Photoshop en filtertjes? Dus als je een kijkje in mijn hectische leventje wil, weet je waar je zijn moet.
.
Nu ben ik ook nieuwsgierig naar jullie leven, dus...
 • She’s rockin’ it 😂

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Gastblog Lisette: onzekerheid, ook ik had er last van

De zwangerschap en bevalling, die zou ik wel even doen. ...

Sluiten