Drie tips voor het sparen voor uw kind


Jullie verwachten binnenkort een kleine. Of zijn net ouders geworden. Een bijzondere periode. Toch moeten er ook veel dingen geregeld worden. Het inrichten van de babykamer, de kinderopvang en de financiën bijvoorbeeld. Veel ouders kiezen ervoor een spaarrekening te openen voor hun pasgeboren kind. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Met de komst van een kind verandert er veel, ook financieel
Wilt u sparen voor de toekomst van uw kind? Bijvoorbeeld voor een bijdrage aan het rijbewijs, een studie of een eerste huis? Dan heeft u daarvoor een flink bedrag nodig. Zo berekende het Nibud dat 4 jaar studeren nu ongeveer € 53.800,- kost. En een rijbewijs kost gemiddeld € 2.300,- (CBR). Als u nu begint, heeft u nog een behoorlijke periode om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen.

We geven u een paar handige tips waarmee u direct aan de slag kunt.

Zet slim geld opzij
Er zijn een paar slimme manieren om geld opzij te zetten voor uw kind, zonder dat u er veel van merkt. Zo kunt u de kinderbijslag sparen of beleggen. Of geld opzij zetten dat u bespaart, bijvoorbeeld omdat u besluit even minder uit eten gaat.

Zet een groter bedrag voor een langere periode vast
Sparen op een gewone spaarrekening levert niet veel meer op. Heeft u in 1 keer een groter bedrag dat u opzij kunt zetten? Bijvoorbeeld uit een erfenis? Dan kan het interessant zijn om dat bedrag een bepaalde tijd vast te zetten op een depositorekening. Bijvoorbeeld tot de 18e verjaardag van uw kind. U krijgt op een depositorekening een vooraf afgesproken rente, die vaak hoger is dan de rente op een gewone spaarrekening. Bovendien heeft u, net als bij een gewone spaarrekening, het voordeel van rente op rente. Dat betekent dat u ook rente ontvangt over de eerder ontvangen rente. Vergeet niet dat u uw geld niet kunt opnemen als het eenmaal vaststaat. Bekijk eens wat sparen in een deposito bij Centraal Beheer u kan opleveren.

Beleggen levert op de langere termijn vaak meer op dan sparen
Met beleggen loopt u het risico dat uw geld minder waard wordt. Maar op de langere termijn behaalt u met beleggen vaak meer rendement. Als u nu begint, heeft u nog een lange periode om het potje voor uw kind te laten groeien. U kunt daarom iets meer risico nemen. Als het even iets minder gaat op de beurs, heeft uw geld genoeg tijd om weer te groeien. Daarnaast kunt u niet alleen rendement op uw inleg behalen, maar ook op het eerder behaalde rendement. Hoe eerder u begint met beleggen, hoe meer rendement over rendement u opbouwt. Let op dat beleggen wel kosten met zich meebrengt.

Zoals u ziet zijn er verschillende manieren om geld te sparen voor uw kind
Denk er nu alvast over na. Dan heeft u nog genoeg tijd om een mooi bedrag op te bouwen.

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer

Foto: www.shutterstock.nl

Facebook Comments