Verhalen van een werkende moeder
TOP
Mama

“De zorg voor onze kleuters”

Afgelopen week schreef ik een artikel over de kleuterjuf, die wat mij betreft te ver was gegaan. Op dit artikel is massaal gereageerd. Iedereen was nogal verbijsterd over het feit dat de kleine man buiten het lokaal was gezet. Dit hoorde niet te mogen. Kreten als andere school zoeken en ontslaan van de juf passeerden de revue. Het is duidelijk dat het buitensluiten te ver was gegaan.

Wat mij echter opviel was de hoeveelheid (kleuter)juffen, dat ook reageerde. Blijkbaar is het doorgaans het beleid van een school dat een kleuterjuf inderdaad de poepbroeken niet hoeft te verschonen. Het idee daarachter is, dat een juf niet de andere 29 kindjes zomaar kan achterlaten om een kindje schoon te maken. Daar kan ik me best in vinden. Ook heeft het te maken met het voorkomen van verdenkingen van onwenselijke situaties. Daar denk ik liever niet teveel over na.

2001163Ik vraag mij nu dus serieus af of het überhaupt verstandig is om één juf voor een groep van 30 kleuters te zetten. Is dit niet een tikkeltje een te grote groep? Voor een groep 3 of 4 kan ik het me voorstellen, maar op 30 kleuters? Op die leeftijd is er nog zoveel dat ze niet volledig zelf kunnen. Ik denk alleen al aan veters strikken. Ik herinner me mij, dat ik daar de grootste moeite mee had en daar lang op heb moeten oefenen voordat ik een diploma kreeg. Één van de dames die reageerde merkte het volgende op: Vooral als kleuterjuf ben je veel bezig met veters strikken, shirts opnieuw aantrekken die na de gymles verkeerd om zitten, jasjes dicht doen, sjaaltjes omslaan, rietjes in pakjes drinken prikken, ruzies oplossen, kindjes die naar mama willen troosten en noem maar op. Hoe kan één juf de hele dag door alle deze dingen doen voor maar liefst 30 kleuters en daarnaast ook nog eens ze proberen iets te leren? Ik maak me oprecht zorgen, dat onze kleuters eigenlijk niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Hopelijk heb ik het totaal mis, maar de tijd zal het leren. Over anderhalf jaar weet ik hoe het echt in de praktijk zal zijn.

Facebook Comments

«

»

6 COMMENTS
 • Marijke

  4 jaar ago

  Niet alleen ivm het verzorgende aspect. En ook in de andere groepen van de basisschool is 30 kinderen gewoon veel. Zeker omdat ze allemaal de aandacht verdienen tijdens een moeilijke rekenles om maar iets te noemen. 4 verschillende niveaus in 1 klas, zelfde les. 1 juf. En dan heb je het dus nog maar over 1 les!! De kinderen die goed meekomen en geen extra aandacht nodig hebben, worden zo snel overgeslagen of minder gezien. Ze doen jet toch goed, terwijl ze ook aandacht verdienen. Dus waar dan ook. De klassen zijn eigenlijk te groot, maar er is geen geld voor kleinere klassen

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Is toch zorgwekkend?

 • Nathalie

  4 jaar ago

  Dat is de zorg van ons, juffen ook. Wij pleiten ook voor meer hulp en al zeker nu dat het inclusief onderwijs een feit is…. Maar…. dat is volgens mij zelfs een besparingsmaatregel. Dus , laat ons allemaal wenden tot de ministers zowel van BE als NL, die beslissen zonder enige ervaring te hebben.

 • Oei… zeker zorgwekkend… Wel heel fijn om dit te lezen want wij gaan binnenkort op ‘scholenjacht’ en dat is dan wel een dingetje om op te letten, de grootte van de klassen…

  Zeker een (groot) punt voor verbetering lijkt mij.

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Dat lijkt me leuk om te delen? Waar let je op bij een scholenjacht!

 • Vlijtig Liesje

  4 jaar ago

  Volgens mij zijn de klassen inderdaad te groot voor kleuters. Helemaal met het huidige chaotische onderwijs waarbij iedereen door elkaar loopt.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Kijk eens wie er wakker is 😍 #nogwelaandezuurstof #langewegtegaan #zekomterwel
 • Zo dol op dit meisje 😍
 • We mochten even knuffelen!
 • De kleine is afgelopen donderdag geboren, maar ligt helaas sindsdien op de IC. Op mijn blog leg ik uit wat er aan de hand is. Maar ben dus wat stiller voor nu.
 • Sanne zes jaar geleden. Onherkenbaar gewoon!
 • #40weekspregnant #duedate #expectinganydaynow
 • Jep. Nog steeds zwanger #linkinbio
 • Vandaag de grootste moeite mij van de bank af te krijgen. Nergens zin in. Moe. Klaar met de inwoning. Gewoon een offday denk ik.

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Is Sanne nu zindelijk?

Ik liet jullie weten, dat we gestart waren met de ...

Sluiten