Verhalen van een werkende moeder
TOP
Algemeen

“De week tegen pesten 2016 – mijn verhaal”

Vandaag is landelijk de week tegen pesten weer gestart. Het thema van dit jaar is #jedoetertoe. De week is op speciale wijze geopend door Glory wereldkampioen kickboksen Nieky Holzen, die zijn oude basisschool een bezoekje bracht en de leerlingen toesprak. Net zoals Nicky zal ik vandaag een herinnering uit mijn jeugd delen wat erg veel indruk bij mij heeft gemaakt.

Het was op mijn tiende verjaardag. Bij ons thuis werd deze verjaardag gevierd als een echte mijlpaal, want je eerste decennium was achter de rug. Je was een tiener geworden! Met dit geweldige gevoel ging ik ook die bewuste dag naar school. Als jarige kon ik de hele wereld aan voor mijn gevoel. Waarschijnlijk ook daardoor kwam die gebeurtenis harder aan bij mij. De juf van mijn klas tekende altijd een aantal ballonnen op het schoolbord en dit mocht de jarige dan inkleuren. Al de hele ochtend verheugde ik me op dat moment en toen het eindelijk daar was kon mijn dag niet meer stuk. Vol enthousiasme ging ik aan de slag. Ik hoorde wel wat geroezemoes achter me, maar niets zorgwekkends. Totdat ik de vraag hoorde van mijn klasgenootje: “wie Miriam niet aardig vindt moet nu zijn vinger opsteken”. Tegen beter weten in draaide ik mij om op dat moment en zag ik al mijn klasgenoten naar mij kijken met een ogpgestoken vinger. Dit aanzicht zal ik nooit meer vergeten noch het intense verdriet dat ik voelde op dat moment. Door één simpele vraag was ik in een keer van mijn euforische wolkje afgedonderd. In al die jaren heeft dit incident meer impact gehad dan de paar keren dat ik naar huis achtervolgd was.

Mijn oude klasgenoten heb ik enkele jaren geleden dit verhaal verteld en zij konden het zich niet herinneren. Ik realiseerde me daardoor des te meer dat kinderen niet weten wat voor een effect zij kunnen hebben op andere kinderen. Het lijkt mij dat met name de volwassenen hier een belangrijke rol in kunnen spelen. Mijn oude klasgenoten neem ik niets kwalijk. Het is de juffrouw van destijds die bewust (mijn ouders hadden haar namelijk al geïnformeerd over de situatie) haar ogen heeft gesloten voor het hele gebeuren. Toen ze erop aangesproken werd zei ze dat “Miriam het op zich zelf afroept, omdat ze anders is”. De dag erna zat ik op een andere school.

Het is verschrikkelijk dat er nog zoveel gepest wordt, maar ik denk ook dat dit ergens bij kinderen hoort. Wij, als volwassenen, moeten ervoor zorgen dat het zo minimaal mogelijk is. Aangezien het merendeel op school plaats vindt, ben ik blij dat dit jaar de leraren ook centraal staan. Zij moeten zorgen voor een veilige klas. Hopelijk zullen de aangeboden tips en tools hier aan kunnen bijdragen.

Hoe denk jij erover? Kan je pesten voorkomen?

 

 

Facebook Comments

«

»

2 COMMENTS
 • Marijke

  3 jaar ago

  Pfff heftig. Ik vind het knap dat je er nu zo open over bent. Denk dat veel kinderen die gepest zijn dat nog steeds niet durven. Respect! En #jedoetertoe

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: De week tegen het pesten met Cartoon Network - MeerVanMir on september 19, 2016
 • Instagram
  • Even aan al mijn kritische volgers de vraag: staand of alleen hoofd?
  • Wat hebben we genoten vandaag! Dankjewel @playmobil en @2twintig_pr
  • Klaar voor de dansvoorstelling
  • Tijdens de dansvoorstelling van haar zussen 😂
  • Ze heeft de @lego ontdekt!
  • Vier jaar geleden alweer. Zo mini nog
  • De nieuwe K3 is opgestaan hoor 😂
  • Wat een deprimerende gedachte

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  De 9 (onverwachte) tips als hulp om zwanger te worden

  Dat wij nog een kindje willen is nooit een geheim ...

  Sluiten