Dat zwanger zijn niet altijd één grote roze wolk is, weet denk ik iedereen wel. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend dat het het goed gaat en je kan er ook behoorlijk last van hebben. Denk maar aan de opvliegers, de misselijkheid, de bekkeninstabiliteit, de moodswings en weet ik niet nog wat meer. Maar wist je dat er ook bijzonder onprettige zwangerschapskwaaltjes zijn, die gelukkig minder vaak voorkomen maar wel echt zeer onplezierig zijn? In de Facebook groep “In verwachting Voor en door (zwangere) moeders” vroeg ik de hormonale dames met welke verschrikkelijke kwaaltjes zij kampten. Dit zijn hun verontrustende antwoorden.

Extreem misselijk

Tijdens de zwangerschap van Sanne ben ik extreem misselijk geweest. Ik spuugde ongeveer negen keer per dag en dit hield aan tot week 25. Bij Veerle was het gelukkig een stuk minder, maar de misselijkheid en het spugen waren ook toen aanwezig. Zwanger zijn is eigenlijk gewoon een behoorlijke aanslag op je lichaam. Die hormonen kunnen de boel dusdanig veranderen, dat de kwaaltjes ontstaan. Er zijn vrouwen, die helemaal nergens last van hebben, maar over het algemeen zijn misselijkheid en vermoeidheid de kwaaltjes waar menig vrouw hinder van heeft. Althans, dat zijn degene waar je het meeste over hoort (naast bekkeninstabiliteit, vocht vasthouden en maagzuur). Er zijn er een paar waar niet elke vrouw graag over praat of waarvan ze niet eens wist dat het door de zwangerschap zou kunnen komen. Daarom voor mij een reden om ze eens op papier te zetten:

Zorgwekkende hoofdpijn

Ik zelf heb een week lang knallende koppijn gehad waar de artsen zich zorgen over maakten. Achteraf was het een vorm van migraine. Er zijn dus vrouwen die daar de hele zwangerschap last van hebben. Maar het kan zelfs nog erger. Blijkbaar kan het zo erg worden, dat het lijkt alsof je een beroerte hebt. Gelukkig maar tijdelijk van aard, maar het zal je maar overkomen. De schrik is dan wel erg genoeg.

Onrustige huid

De zwangerschapskwaaltjes zoals acné ken je denk ik wel, maar wist je dat je ook gewoon een soort van huidschimmel kan ontwikkelen? Het lijkt op een vorm van psoriasis en kan over het hele lichaam optreden. Bij de een is het gewoon een uitslag en bij de ander jeukt het verschrikkelijk. Ik zelf heb een licht jeukende variant onder mijn hoofdhaar aan mijn vorige zwangerschap overgehouden. Het lijkt nu wat rustiger te zijn en ik hoop dat dat na de bevalling ook nog zo is. Het vervelende is dat sommige huidproblemen, die ontstaan tijdens de zwangerschap, gewoon niet meer weg gaan.

Losse tanden

Dat je gebit een opdonder kan krijgen van een zwangerschap is algemeen bekend. Dat het zulke erge vormen aan kan nemen wist ik tot voor kort niet. Er zijn dus serieus echt zwangere dames waarbij de tanden los zijn gaan zitten of zelfs uitgevallen zijn! Ook heeft menig dame een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Het gaat dus verder dan gaatjes door het vele spugen. Ik weet niet of je het tegen kan gaan. Er zijn tandartsen, die de tanden nog wel eens aan elkaar willen vastmaken om uitval te voorkomen, maar het fijne weet ik er niet van. Mijn gebit is er zonder verval uitgekomen. Maar mocht je twijfelen, ga dan gewoon gelijk naar je tandarts.

Verdere vervelende zwangerschapskwaaltjes

  • Nachtmerries. Je slaapt lichter en daardoor onthoud je je dromen beter, dus ook je nachtmerries. Je beleeft het allemaal wat bewuster.
  • Afscheiding. Het minder smakelijke van het zwanger zijn, is dat het lijkt alsof er non-stop iets uit je lijkt te druppelen. Het hoort erbij, maar houdt het altijd in de gaten, want het kan ook een schimmelinfectie zijn. Bij twijfel even langs je huisarts gaan.
  • Stoelgang. Veel vrouwen kunnen minder goed poepen (obstipatie) tijdens de zwangerschap. Als je teveel en te hard gaat persen heb je weer kans op aambeien, dus kan je beter wat aan je ontlasting zelf doen. Veel vezels en fruit eten. Roosvicee laxo is ook wel een aanrader. Vooral geen bananen of wit brood eten.
  • Jeuk. Sommige vrouwen krijgen extreem veel last van een jeukende huid. Het schijnt dat het zalfje wat je bij waterpokken gebruikt dan een uitkomst biedt. Heb het zelf nooit gehad, dus kan het niet beamen. Intensive rescue van Nivea kan ook wellicht helpen.
  • Carpaal tunnelsyndroom. Door toename van vocht worden de zenuwen in de carpale tunnel (pols) afgesloten waardoor zenuwen bekneld raken met als gevolg slapende, gevoelloosheid en stijfheid in de handen. Altijd handig om even langs je huisarts te gaan.
  • Rusteloze / kramp in benen. Vooral het derde trimester komt dit voor. Het hoort er helaas bij. Tegen de kramp kan je magnesium gebruiken. Gebruik dit alleen in overleg met je verloskundige of huisarts.
  • Libido. Deze kan ook totaal anders zijn. Sommige vrouwen zijn de hele zwangerschap extreem hitsig terwijl anderen walgen van het idee alleen al. Niks aan te doen, het wordt vanzelf weer “gewoon”.

Als je denkt dat het bovenstaande alles was, dan vergeet je nog de andere voorkomende ellendige kwaaltjes. Denk maar aan galstenen, allergieën, ogen die achteruit zijn gegaan, aambeien, nieuwe schoenmaat, kolieken, uitvallende haren, extra haargroei tussen de borsten en astma. Met andere woorden: zwanger zijn is soms gewoon echt ruk! Gelukkig maakt zo’n lief klein kindje een hoop goed. Maar toch was het fijn geweest als het hele gebeuren iets minder een aanslag op het lichaam was. Eerste de maanden van de zwangerschap door om vervolgens nog te bevallen. Wie verzint zoiets?

Er gebeurt zoveel met je lichaam als je zwanger bent, dat eigenlijk bijna alles aan de zwangerschap toe te rekenen is. Bij twijfel wel altijd even contact opnemen met je huisarts. En dames, na de negen maanden zijn de meeste kwaaltjes over (en komen de andere kwaaltjes ervoor terug). Het is zo leuk om vrouw te zijn….

Let er op dat niet alle kwaaltjes vanzelfsprekend zijn en soms een teken zijn dat er iets mis is. Lees bijvoorbeeld over hoe Esmee ontdekte dat ze het Hellp syndroom had.