Tijdens de zwangerschap van Sanne ben ik extreem misselijk geweest. Ik spuugde ongeveer negen keer per dag en dit hield aan tot week 25. Bij Veerle was het gelukkig een stuk minder, maar de misselijkheid en het spugen waren ook toen aanwezig. Zwanger zijn is eigenlijk gewoon een behoorlijke aanslag op je lichaam. Die hormonen kunnen de boel dusdanig veranderen, dat de kwaaltjes ontstaan. Er zijn vrouwen, die helemaal nergens last van hebben, maar over het algemeen zijn misselijkheid en vermoeidheid de kwaaltjes waar menig vrouw hinder van heeft. Althans, dat zijn degene waar je het meeste over hoort (naast bekkeninstabiliteit, vocht vasthouden en maagzuur). Er zijn er een paar waar niet elke vrouw graag over praat of waarvan ze niet eens wist dat het door de zwangerschap zou kunnen komen. Daarom voor mij een reden om ze eens op papier te zetten:

  • Nachtmerries. Je slaapt lichter en daardoor onthoud je je dromen beter, dus ook je nachtmerries. Je beleeft het allemaal wat bewuster.
  • Afscheiding. Het minder smakelijke van het zwanger zijn, is dat het lijkt alsof er non-stop iets uit je lijkt te druppelen. Het hoort erbij, maar houdt het altijd in de gaten, want het kan ook een schimmelinfectie zijn. Bij twijfel even langs je huisarts gaan.
  • Stoelgang. Veel vrouwen kunnen minder goed poepen tijdens de zwangerschap. Als je teveel en te hard gaat persen heb je weer kans op aambeien, dus kan je beter wat aan je ontlasting zelf doen. Veel vezels en fruit eten. Roosvicee laxo is ook wel een aanrader. Vooral geen bananen of wit brood eten.
  • Jeuk. Sommige vrouwen krijgen extreem veel last van een jeukende huid. Het schijnt dat het zalfje wat je bij waterpokken gebruikt dan een uitkomst biedt. Heb het zelf nooit gehad, dus kan het niet beamen. Intensive rescue van Nivea kan ook wellicht helpen.
  • Carpaal tunnelsyndroom. Door toename van vocht worden de zenuwen in de carpale tunnel (pols) afgesloten waardoor zenuwen bekneld raken met als gevolg slapende, gevoelloosheid en stijfheid in de handen. Altijd handig om even langs je huisarts te gaan.
  • Rusteloze / kramp in benen. Vooral het derde trimester komt dit voor. Het hoort er helaas bij. Tegen de kramp kan je magnesium gebruiken. Gebruik dit alleen in overleg met je verloskundige of huisarts.
  • Libido. Deze kan ook totaal anders zijn. Sommige vrouwen zijn de hele zwangerschap extreem hitsig terwijl anderen walgen van het idee alleen al. Niks aan te doen, het wordt vanzelf weer “gewoon”.

Er gebeurt zoveel met je lichaam als je zwanger bent, dat eigenlijk bijna alles aan de zwangerschap toe te rekenen is. Bij twijfel wel altijd even contact opnemen met je huisarts. En dames, na de negen maanden zijn de meeste kwaaltjes over (en komen de andere kwaaltjes ervoor terug). Het is zo leuk om vrouw te zijn….

Let er op dat niet alle kwaaltjes vanzelfsprekend zijn en soms een teken zijn dat er iets mis is. Lees bijvoorbeeld over hoe Esmee ontdekte dat ze het Hellp syndroom had.