Deze week is het de internationale week van de borstvoeding. Een van de zovele momenten dat er stil gestaan wordt bij het fenomeen borstvoeding. Dit jaar wordt er voornamelijk stil gestaan bij de steun van de omgeving, die een voedende mama nodig heeft. Na vier zogende kinderen kan ik je zeggen dat dat inderdaad cruciaal is om het lang en vol enthousiasme vol te kunnen houden. Vooral als je te kampen krijgt met dingen zoals borstontsteking. Dus als mijn steun aan alle voedende mama’s deel ik nu mijn eigen ervaringen met het geven van borstvoeding en kolven.

Het kind dat te weinig kracht heeft

Twee van mijn vier dochters hadden onvoldoende kracht in het begin om rechtstreeks uit mijn borsten te drinken. Dit betekende veel afkolven en dan het met flesje (of sonde) geven. Dit is uiteraard wel dubbel zoveel werk. Je moet namelijk én kolven én voeden. Het liefste wil je dat er gewoon rechtstreeks gedronken wordt. Bij mij was het een kwestie van blijven aanbieden en proberen. Niet gefrustreerd raken als het niet lukt, is ook zeker van belang. Bij de oudste duurde het ruim een maand voordat ze het trucje volledig doorhad. Wat ook wel hielp was het gebruiken van zogeheten tepelhoedjes. Die maakten het aanhappen net wat makkelijk voor ze. Als ze dat eenmaal doorhadden, probeerde ik het aanleggen zonder uit onder de douche. Dat gaf minder rotzooi door sproeiend melk ;-). Maar nogmaals, niet gefrustreerd raken en geduldig blijven en oefenen oefenen oefenen.

De kwaliteit van de melk

Er zijn van die momenten, dat je als moeder gaat twijfelen aan de voedingswaarde van je melk. Misschien doordat je kleintje onverzadigbaar lijkt of doordat het er afgekolfd anders uit is komen te zien. Het hongerige kind kan ook gewoon in een sprongetje of in zijn regeldagen zitten. Dat zijn van die periodes dat je je echt niet meer dan een melkkoe of levende speen voelt. Vooral het laatste is erg vervelend, want je tepels kunnen letterlijk kapot gezogen worden. Het is verder inderdaad wel zo, dat je melk qua kleur en substantie verandert naarmate je kindje groter wordt. Waar je in het begin dikke gele room produceerde, kan het maanden daarna wit dun met een groenig gloedje zijn. De voedingsbehoefte van je kindje verandert immers en je melk past zich daar op aan.

Geef je kwalitatief voldoende?

Als je echt twijfelt aan de kwaliteit van je borstmelk is er een simpele manier om een eerste check te doen. Het is een kwestie van een voeding afkolven en een dagje in de koelkast laten staan. Mijn advies is dan wel om voor beide borsten een apart potje te maken. Na een dag heeft het vet zich van het vocht gescheiden, als het ware. Zolang je dus nog zo’n roomlaagje bovenop ziet liggen weet je dat er meer dan alleen water gegeven wordt aan je kleintje. Je kan dan ook zien welke borst vettere melk afgeeft dan de ander. Als je geen vetlaag ziet, kan je overwegen het met bepaalde voeding weer op te krikken of is dat het moment dat je over gaat op de kunstvoeding.

links februari 2 voedingen, rechts juni 1 voeding

De borstontsteking

Ik heb inmiddels al drie keer een fikse borstontsteking gehad en er nog vaker tegenaan gezeten. Soms is het niet te voorkomen, maar ik heb wel zo mijn eigen trucjes ertegen gevonden.

Stuwing

Het eerste wat ik je kan zeggen is dat stuwing bij mij altijd de boosdoener is geweest. Er wordt wel eens gezegd dat je beter niet kan afkolven als je de eerste dagen stuwing hebt. Mijn ervaring is dat je dat beter wel kan doen! In ieder geval de ergste druk er vanaf halen. Voor jezelf is dat ook een stuk fijner. Immers kan de stuwing ook echt gewoon pijn doen. Eventueel kan je het met je handen er wat uit masseren / duwen, maar ik vond het afkolven toch effectiever en beduidend sneller. Leegkolven hoeft niet, want dan kan je een overproductie creëren en dat is ook weer niet de bedoeling.

Een andere houding

Meeste moeders hebben twee dezelfde manieren om een baby aan te leggen. Zittend met het hoofdje van de baby op de arm naast je borst rustend of liggend met het hoofdje van de baby onder je oksel. Als je het gevoel hebt dat er een melktoevoer verstopt is, de zogeheten harde schijf in je borst, dan kan het wel eens helpen om je baby anders aan te leggen. Zittend heb je dan de voetjes van de baby onder je arm en liggend heb je ze onder je oksel. De baby kan meestal wel de verstopping eruit zuigen. Hoe vies het ook klinkt, de beste remedie tegen een borstontsteking is de kleine zoveel mogelijk aanleggen en de ontsteking (pus) er uit te laten zuigen.

Eerst warm maken

Nog een extra hulpmiddel bij een harde schijf is, om de borst op die plek eerst goed warm te maken voordat je aanlegt of afkolft. Dit kan bijvoorbeeld door de douchekop er een tijdje op te zetten of het te verwarmen met een warmtekussen. Het laatste vond ik zelf ook wel handig, want ik deed dat ding gewoon in mijn bh voor elke voeding. Het zag er vreemd uit, maar het werkte wel!

Eten en drinken

Welk voedsel mag niet?

Om eerlijk te zijn merkte ik weinig verschil bij de baby als ik bijvoorbeeld iets van kool had gegeten. Ik heb begrepen dat dat ook inmiddels achterhaald is en dat er nagenoeg geen dingen zijn, die je beter niet kunt eten tijdens het borstvoeden. In principe kan je dus gewoon los gaan, maar let wel altijd zelf nog goed op dat er geen allergische reactie volgt bij de kleine. Dan kan je het misschien beter laten. Overigens ben ik er wel van overtuigd dat producten met amandelen, zoals marsepein, heel goed zijn voor het zog. Ook al denkt het voedingscentrum daar anders over ;-).

Lees ook: 6x nadelen van borstvoeding geven

Mag je nou wel of niet alcohol drinken?

Alcohol drinken in je borstvoedingsperiode kan overigens ook prima. De voorkeur heeft het om iets te drinken op het moment dat je daadwerkelijk ook aan het voeden bent of vlak daarna. Als je weet dat de volgende voeding twee à drie uur later zal zijn, is er geen enkel probleem. Als je in een rustig tempo drinkt kan je ook wel een drankje extra doen als er meer uren tussen de voedingen zit. Als je bijvoorbeeld drie wijntjes bij het etentje drinkt en er een volledige nacht tussen zit, kan je er wel vanuit gaan dat er geen alcohol meer in je bloed of in de melk zit.

De alcohol verlaat de melk zodra het alcoholpercentage in het bloed van de moeder daalt. Het hoogste alcoholniveau in de melk in de borst wordt ongeveer dertig tot zestig minuten na inname van de alcohol bereikt. Het daalt daarna snel, mits er geen nieuwe alcohol wordt gedronken

Het schijnt dat je op het hoogste punt van alcohol de kleine slechts één druppel binnen krijgt per glas. Wat de baby binnenkrijgt is dus echt een fractie van wat mama nuttigt. En als het bij de moeder uit het lichaam is, dan zal het zeker weten ook uit de melk zijn. Als je het niet aandurft is er altijd nog het magische product “de borstkolf”. In ieder geval is het allemaal een stuk minder streng geworden dan het zeven jaar geleden was. Iets met nieuwe inzichten…

Tot slot

Mijn ervaring is dat als je van borstvoeding een groot ding maakt, dit het vaak ook wordt. Het is niet erg als het niet lukt, je hoeft niet alles te laten in je leven en je mag echt wel een drankje doen. Het gaat er om dat je een goede balans zoekt voor jezelf en je kindje. Houd de reacties van de kleine gewoon goed in de gaten als je iets nieuws eet waarvan bekend is dat je er allergisch voor kan zijn. Krampjes hoeven niet persé te komen door iets wat je gegeten hebt. Helaas horen die ook gewoon bij de ontwikkeling van de darmpjes. Overigens slikte ik daar zelf probiotica voor en dat leek wel enigszins te helpen bij de kleine. Manlief deelt mijn mening daar overigens niet in. Verder zeg ik dat het ook echt niet erg is om soms gewoon af te kolven en een voeding weg te gooien. Als je daardoor relaxter een drankje of een hapje kan doen, zeg ik gewoon doen! Je kleine wordt niet slechter van een keertje melk uit de vriezer of een flesje kunstvoeding. Gewoon genieten van je baby!