We hebben het er maar druk mee. Welk pad je ook kiest, er wordt veel van je verwacht en de balans is ver te zoeken. Een studie volgen naast werk, een onderneming starten naast het moeder zijn. Studeren in de avonden na je werk. Het zijn allemaal zaken waar iedereen mee te maken krijgt. Hoe kan het dat het bij sommige mensen lijkt alsof ze zelfs met zoveel bezigheden tijd overhouden? Jij vindt het misschien al lastig om een kleintje en een parttime baan daarnaast te hebben, laat staan investeren in jezelf. Hoe doen mensen met vier kinderen dat in hemelsnaam? Hier een aantal tips voor de vrouwen die meerdere ballen tegelijk moeten hooghouden en op zoek zijn naar balans.

Een tijdschema

‘Ik wou dat er meer uren in de week zaten!’ Hoe vaak heb jij het jezelf horen zeggen? Toch is het met een goede planning haalbaar om zoveel mogelijk uit je week te halen. Met name als je op meerdere gebieden een drukke periode hebt, dan is een schema zeer nuttig. Begin daarom eerst eens met het maken van een overzicht. Schrijf in een lange rij op wat je allemaal te doen hebt.

Om het overzichtelijk te houden en de balans terug te vinden, begin je met een korte tijd, bijvoorbeeld een week. Wat moet er in een week in het huishouden gedaan worden? Welke zaken moeten er op werk afgerond worden? Bedenk hoeveel tijd je aan een taak moet besteden. Als je alles op een rij hebt, kan je per dag een indeling maken wat je wilt doen en hoeveel tijd je eraan spendeert. Desnoods schrijf je het per uur uit. Je zal zien dat het dan ook makkelijker wordt om tijd in te ruimen voor ontspanning.

Samen doen

Een tijdschema is zeer nuttig om meer balans te krijgen. Wat nog beter werkt voor jouw planning is het opnemen van gezinsleden hierin. Nu is het een beetje overdreven om je dochter naar je werk te sturen. Wel kan je de kids bijvoorbeeld betrekken in het huishouden. Zelf je bordje of bekertje in de keuken zetten. Tieners die zelf hun kamer opruimen. Een man die even stofzuigt. Als je wat taken uit handen geeft, wordt het makkelijker om voor jezelf tijd vrij te maken. Overleg je eigen tijdschema en vraag wat oudere gezinsleden om hetzelfde te doen.

Een goed voorbeeld zijn de tieners van nu die eindexamen doen. Stel dat je voor een natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie examen havo moet gaan leren. Dan zit je niet te wachten op een moeder die zeurt om een opgeruimde kamer. Overleg je tijdschema’s dus met elkaar en maak eventueel een gezamenlijke planning. Je zal zien dat het hele gezin daarbij gebaat is en dat je niet zo vaak meer uren in een week tekort komt. 

Op zoek naar balans? Leer loslaten

Hoe is het dan toch mogelijk dat ik op zondag nog vijf wassen sta te draaien? Simpelweg omdat je misschien teveel van jezelf vraagt. Bedenk wat noodzaak is en wat uitgesteld kan worden. Begin op een gebied. Ben je een studie aan het volgen en bepaalde vakken worden eerst afgerond? Geef die vakken dan voorrang. Kan het stofzuigen van het trapgat een week blijven liggen? Dan is dat helemaal prima! Blijven de dossiers op je bureau zich opstapelen? Je hebt maar twee handen dus werk eerst het belangrijkste af en ga dan door naar het volgende. Je bent geen superwoman en dat hoef je ook niet van jezelf te verwachten.

Communiceren

Niet alleen naar andere gezinsleden toe is het belangrijk om te communiceren over de planning. Ook op je studie, werk of als je een eigen onderneming hebt is het belangrijk reëel te blijven en hier eerlijk over te zijn. Als je denkt studievertraging op te lopen, bespreek het met je docent. Geef aan waarom het je teveel wordt.

Hetzelfde geldt voor werk. Een goed gesprek met je leidinggevende is eerlijk en het zal de arbeidsrelatie alleen maar ten goede komen. Belangrijk daarbij is dat je wel met een plan van aanpak komt. Of het nu gaat om een gesprek met je docent, leidinggevende of met een opdrachtgever. Motiveer duidelijk waarom je niet uitkomt met je tijd en laat zien wat wel mogelijk is in een bepaald tijdbestek. Dit zal absoluut gewaardeerd worden. Wie weet komt jouw docent, leidinggevende of opdrachtgever met hele nuttige tips om je te helpen!

Vind balans terug door uitbesteden

Gezinsleden of andere relaties betrekken in je eigen planning is een goede eerste stap. Toch kunnen er altijd zaken zijn waar je niet helemaal uitkomt of waar je als een berg tegenop kijkt. Mocht je budget het toelaten in de maand, kijk dan eens of je wat kan uitbesteden.

Heb je een ontiegelijke hekel aan het huishouden en is het een blok aan je been? Je bent echt niet de enige! Voor tussen de €10,- en €15,- per uur kan je al een huishoudhulp inschakelen. In een uurtje kan er zo voor je gestoft, gestofzuigd en gedweild worden. Hoef je dat in ieder geval niet meer te doen! Heb je een eigen onderneming en baal je elke keer weer van die administratieve taken? Ook daar zijn genoeg boekhouders beschikbaar voor die je in een paar uurtjes helemaal geholpen hebben voor het komende kwartaal.

Schroom dus niet om hulp te vragen wanneer de balans scheef begint te lopen. Het zal je alleen maar veel rust geven waardoor je tijd over houdt voor de leuke dingen in het leven! 

Artikel is een gastblog