Verhalen van een werkende moeder
TOP
Zwangerschap

“Angst voor een miskraam”

Als je als stel een kindje wil, ga je samen een achtbaan van emoties in. Het begint bij de meesten bijvoorbeeld al elke maand de teleurstelling als de vrouw weer ongesteld wordt. Maar op een gegeven moment is het dan hopelijk zo ver: een positieve zwangerschapstest! Wat kan een mens blij raken van één klein simpel streepje. Helaas is voor vele vrouwen deze blijdschap niet vervolgens negen maanden lang aanwezig. Het zou immers zo maar kunnen dat de zwangerschap vroegtijdig eindigt. De angst daarvoor heerst bij menig vrouw in die eerste twaalf weken.

Bij mij was het in ieder geval zo. Doordat ik voor Sanne een missed abortion had, kon ik minder genieten van mijn zwangerschappen. Ik was namelijk erg bang voor opnieuw een miskraam. Ik heb op een rijtje gezet hoe mijn bezorgdheid zich uitte tijdens het eerste trimester.

 • Ik moest moed verzamelen om naar het toilet te gaan. Ik was als de dood, dat er bloed in mijn onderbroeken zou zitten. Of bij het afvegen.
 • Als ik een dag me niet zwanger had gevoeld (dus niet had overgeven) dacht ik dat het mis was.
 • Bij elk krampje was ik er van overtuigd dat het een voorteken was van een naderende miskraam.
 • Ik checkte vaak mijn borsten of ze nog pijn deden.
 • Ik surfte heeeeeeel veel over het internet op zoek naar verhalen van anderen over miskramen en hun voortekenen.
 • Ik ging met loden schoenen naar elke nieuwe controle. Wat als het hartje gestopt was? Of de mini niet (genoeg) gegroeid was?
 • Ik deed soms nog wel eens een zwangerschapstest extra om te zien of deze nog steeds positief zou uitslaan.
 • Ik sprak heel vaak mijn zorgen uit bij mijn beste vriendinnetjes en vroeg hen dan om mij om te peppen.

2501163Eigenlijk moest ik elke afspraak bij de verloskundige weer herbevestigd krijgen, dat alles nog goed functioneerde daarbinnen. Gelukkig is dat twee zwangerschappen in ieder geval vaak genoeg gezegd en ook uiteindelijk uitgekomen. Ik denk, dat het mij ook vooral frustreerde dat ik gewoon moest afwachten en er geen controle over had. Dat past niet bij mij. Ik hoop, dat ik de volgende zwangerschap eindelijk eens kan gaan genieten.

Facebook Comments

«

»

3 COMMENTS
 • Reshma

  4 jaar ago

  Vervelend dat je niet helemaal kon genieten van je eerste 2 zwangerschappen, hopelijk gaat dat bij de volgende inderdaad wat meer vanzelf, zonder de angst. Of in ieder geval minder angst. Ik snap heel goed wat je bedoelt, ik heb na mijn dochter een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad en 3 maanden erna een miskraam. Ik heb het even van de planning gehaald omdat ik me zo gestrest voelde door die testjes steeds.

 • Wat naar zeg zoveel onzekerheid. Ik had dat tijdens mijn zwangerschap ook wel eens maar op een of andere manier lukte het me toch telkens de knop om te zetten. Het was goed zo en als het niet goed was dan had het vast een reden.
  En ze kwam gezond en wel ter wereld. Niks aan het handje.

 • Volgmama

  4 jaar ago

  Ik herken helaas je angst …….. :*-(

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Me and minime
 • Even geen schoolwerk, want het is weekend. Maandag gaan we er weer fris tegenaan. We blijven positief! #Corona #thuisonderwijs #quarantine #scholendicht #mamaisjuf
 • Mijn heerlijke bollie 😍
 • Even tussendoor wat uitwaaien
 • Zou dit een voorbode voor de rest van het onderwijs zijn? #corona #thuisonderwijs #scholendicht
 • Was een heerlijke middag met @mamasliefste en @lisetteschrijft bij @dekoperenkat in #Delft.
 • Lekker in dromenland 😍. Mijn mooie dochter. En ja, ze heeft berg op haar hoofdje en een ooievaarsbeet op haar ogen, maar ik vind haar nog steeds prachtig.
 • Kind nummer vier en dan toch aan de draagdoek gegaan. Wie had dat ooit verwacht? Het knopen was even een behendigheidje, maar het gaat steeds sneller. Dankjewel @jesuisbaby en @with_a_touch_of_rose voor de spoedcursus. Mama en ik kind zijn blij!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Oeps…foutje 23

Kinderen krijgen is niet echt te plannen, althans niet precies. ...

Sluiten