Als het om het de ontwikkeling van kinderen gaat, weet ik als geen ander dat geen kind hetzelfde is. Waar de een staat en loopt voor zijn eerste verjaardag is de ander voorzichtiger en doet het pas de eerste stapjes rond zijn tweede verjaardag. Als je kind dan ook nog eens lage spierspanning heeft of hypermobiel is, helpt dat ook niet mee in de balans. Naast fysiotherapie kan je zelf ook met een aantal leuke speelgoedproducten je kind stimuleren om zijn motoriek en balans te ontwikkelen. Producten die je helpen bij spierkracht verbeteren zijn bijvoorbeeld skeelers, een kinderstep, een wobbel en een trampoline.

spierkracht verbeteren in benen met skeelers

Een rondje samen met mama

Sinds een paar maanden heb ik rolschaatsen in huis. Om toch wat meer beweging te krijgen. En het werkt, want het is heerlijk om een rondje op mijn vierwielers te doen. Het liefst doe ik het ook nog eens achter de kinderwagen waar dochterlief nummer drie in zit. Zij vindt het geweldig om samen met mama te doen.

Mijn oudste heeft dit enthousiasme gezien en mij te kennen gegeven ook te willen leren skeeleren. “Maar dan met die rechte wieltjes, mama. Die van jou zien er raar uit”. En bedankt! Gelukkig is er genoeg keuze in de categorie skeelers kind. En of je kind nou gaat rolschaatsen of skaten, het is gewoon goed voor de benen en het evenwicht. Eerst samen oefenen op de schaatsbaan en dan steeds grote tochten maken. Niet alleen goed voor de motoriek en spierkracht, maar ook nog eens gezellig.

Afzetten voor spierkracht verbeteren in benen

Als kind was ik groot fan van de step, ook al was ik er echt niet goed in. Pas als volwassene heb ik geleerd dat een kinderstep meer dan alleen leuk is, want het is ook gewoon goed voor de beenspieren en het evenwicht. Als je erover nadenkt is het eigenlijk ook wel logisch. Je staat met één been op het plateau en met de ander zet je je af. Door af te zetten gebruik je je spieren, maar kost ook zeker kracht om je evenwicht te bewaren met je standbeen. De fysiotherapeut heeft onze oudste dochter aangeraden om zoveel mogelijk te steppen. Vooral ook om haar balans te verbeteren, wat je uiteindelijk ook weer nodig hebt voor het fietsen.

Spierkracht verbeteren met de houten boog

Als het om balans gaat is er naast het steppen ook de balanceboard. Zo noem ik het dan, want eigenlijk is het meer bekend als merknaam Wobbel. Voor de kleintjes gebruik je het als eerste stimulans en ondersteuning tot kruipen. Je legt de kleine op de buik op de omgekeerde board en met de armen over de rand. Op zo’n manier dat hij kan steunen erop. Zo train je de armspiertjes en zit hij gelijk al in een kruiphouding.

Als je kind al kan staan, komt de Wobbel natuurlijk al helemaal tot zijn recht. Eerst met gewoon erop staan en een beetje heen en weer bewegen. Hoe sterker en meer in balans je wordt, hoe verder de benen uit elkaar kunnen. Zo train je de beenspieren en de balans tegelijk.

spierkracht verbeteren door springen

Ouderwets springen

Als je denkt dat springen iets vanzelfsprekends is, kan ik je vertellen dat dat niet zo is. Het is iets dat sommige kinderen niet uit zichzelf kunnen en moeten leren. Soms kan een beetje hulp daarbij een eind op weg helpen. Wij hebben daarom jaren geleden een trampoline aangeschaft. Met springen kun je namelijk heel goed de spierkracht verbeteren in de benen.

De eerste maanden was het vooral grappig om te zien. Onze dochter was er heilig van overtuigd (zie filmpje) dat ze aan het springen was, dit zei ze ook, maar haar voeten verlieten nooit de trampoline. Wat ik wel merkte is dat ze in het begin vooral ook wankelende en steeds beter in balanceren werd. Toen ze dat onder controle had duurde het niet lang voordat ze de lucht in ging. Inmiddels staat ze het liefst dagelijks te springen en probeert ze steeds hoger te komen. Een goede manier om de beenspieren en conditie te trainen.